Wykonanie
Bardzo lubię naleśniki na słodko. Ale po świętach mam dość słodkości, więc tym razem przygotowałam je inaczej. Pyszny
mięsny farsz sprawia że są one naprawdę sycące i pożywne.
Ciasto:1 1/3 szklanki
mąki1 1/2 szklanki
mleka3
jajka2 łyżki stopionej
margarynyWykonanie:Z podanych składników przygotować ciasto, odstawić do odpoczęcia, a następnie usmażyć cienkie placki.Farsz:30 dag
mięsa mielonego15 dag
pieczarek2-3
pomidory bez skórki1 puszka
kukurydzy1
cebula2 łyżki
olejuostra paprykasólpieprzWykonanie:
Pieczarki oraz
cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć
mięso, dodać
grzyby i
cebulę.
Pomidory drobno pokroić i dodać do
mięsa.
Kukurydzę osączyć i wymieszać z farszem, doprawić
solą,
pieprzem oraz
papryką.Sos:10 dag
sera żółtego1
cebula2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennejnatka pietruszki1/2 szklanki
bulionu1/2 szklanki
mlekaWykonanie:
Cebulę pokroić i zeszklić na gorącym tłuszczu, oprószyć
mąką i zasmażyć, podlać rosołem i
mlekiem. Część
sera zetrzeć i dodać do sosu. Naleśniki posmarować farszem, złożyć. Ułożyć na blaszce, polać sosem i zapiec. Na końcu posypać resztą
sera i
natką.Smacznego!