Wykonanie
Dzisiejsze danie jest bardzo wygodne. Wszystkie składniki można sobie podszykować wcześniej np. rano albo nawet poprzedniego dnia a po przyjściu z pracy włożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Obiad będzie bardzo szybki. Smaki tradycyjne a więc raczej wszystkim powinno odpowiadać.
Składniki:6
ziemniaków1
cebula4
jajka10
pieczareksól,
pieprzolej do smażenia
natka pietruszki10 dag
sera żółtegoSkładniki na
sos beszamelowy:1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
masła250 ml
mleka250 ml
bulionusól,
pieprzMasło rozpuścić na patelni, dodac
mąkę, wymieszać energicznie, żeby nie zrobiły się grudki. Wlać
mleko i
bulion, zagotować. Jeśli
sos jest zbyt gęsty można dodać trochę
mleka lub
bulionu. Przyprawić
solą i
pieprzem.
Ziemniaki ugotowć w mundurkach,
jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w cząstki.
Jajka obrać ze skorupki, pokroić w cząstki.
Pieczarki również pokroić w cząstki.
Cebulę pokroić w talarki, delikatnie podsmażyc na
oleju.W wysmarowym naczyniu ułożyć
ziemniaki,
jajka,
pieczarki i
cebulę. Wszystko zalać
sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 min. 5 min przed końcem posypać starym
żółtym serem. Podawać posypane posiekaną
natką pietruszki lub
szczypiorkiem. Zapiekanka doskonale smakuje z
pomidorami.Smacznego:)