Wykonanie
Placki ziemniaczane, to danie które lubimy wszyscy w domu. Ja, takie chrupiące (jak dzisiaj) córka znowu z wszelkimi sosami. Staram się zrobić coś dla każdego, więc dla mnie były z
pomidorami, a dla córki....już niebawem przepis będzie na blogu;)Składniki:Składniki na 2-3 porcje:
ziemniaki - 6 sztuk
cebula - 1 sztuka
jajko - 1 sztuka
sól,
pieprz - do smaku (po około 1 płaskiej łyżeczce)
olej do smażenia - 2 łyżki
mąka - 2 łyżki
ser żółty starty - 3/4 szklanki
pomidor - 1 lub 2 sztuki ( w zależności od wielkości)
szczypiorek - pęczekWykonanie:Obieramy i myjemy
ziemniaki, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dajemy na sito i odcedzamy. Płyn z
ziemniaków pozostawiamy, potrzebna nam będzie
skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.Obieramy
cebule - trzemy także na drobnych oczkach tarki i do
cebuli dodajemy odcedzone
ziemniaki z płynu i dodajemy uzyskaną
skrobię z "
wody", która nam się zebrała na dnie naczynia. Dodajemy
jajko, 2 łyżki
mąki i żółty stary
ser. Na patelni rozgrzewamy
olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Na placki układamy pokrojone w plastry
pomidory (możemy je także doprawić
solą i
pieprzem)i posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.