Wykonanie
Te pierożki ze
szpinakiem i smażoną
cebulką, z przepisu zamieszczonego przez Edysię, robiłam już dość dawno. Przyznać muszę, że
szpinaku prawie w nich nie czuć, jest bardzo zdominowany przez
mięso i
boczek. Z tego co pamiętam, pierożki choć bardziej
mięsne niż
szpinakowe, smakowały nam i okazały się fajnym pomysłem na urozmaicenie diety. Ulepiłam je tradycyjnie, ale kto ma ochotę pobawić się radełkiem i takie urządzenie ma, podaję w przepisie wersję na kwadratowe poduszeczki. Dodatek dużej ilości
cebuli jest w tym przepisie nieodzowny:)
ciasto pierogowe:
250 g
mąki pszennej2
jajka1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
olejufarsz:1
cebula zwykła1
cebula szalotka50 g pokrojonego w drobną kostkę
boczku wędzonego1 łyżka
masła150 g podsmażonego
mielonego mięsa (u mnie z
łopatki wieprzowej)1 czerstwa
bułka namoczona w
mleku i odciśnięta200 g świeżych liści
szpinaku1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprz1 całe
jajko1
białko5
cebulPrzygotowanie ciasta pierogowego:
mąkę przesiewamy na blat i robimy wgłębienie. Wbijamy 2
jajka, dodajemy
sól,
olej i mieszamy widelcem, zbierając
mąkę z brzegów do środka. Wyrabiamy rękoma ciasto, ewentualnie dolewając odrobinę zimnej
wody. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 20 minut.Przygotowanie farszu:
cebulę zwykłą i
szalotkę obieramy i drobno siekamy.
Szpinak płuczemy, przebieramy, wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 1 minutę. Osączamy, odciskamy i drobno siekamy.
Boczek podsmażamy z
cebulą na łyżce
masła. Mieszamy ze
szpinakiem,
mięsem,
bułką,
jajkiem,
majerankiem oraz
natką pietruszki. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smakuPrzygotowanie pierogów:ciasto cienko wałkujemy na lekko oprószonej
mąką stolnicy. Dzielimy na dwie równe części. Na jednej nakładamy w około 3-cm odstępach po 1 łyżce farszu. Miejsca wokół farszu smarujemy roztrzepanym
białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy miejsca
między porcjami farszu. Radełkiem wykrawamy kwadratowe pierożki. Gotujemy przez 10-15 minut w osolonym wrzątku.Pozostałe
cebule kroimy w krążki, zezłacamy na
oleju.Ugotowane pierożki podajemy posypane
cebulką i posiekaną
natką pietruszki.