ßßß Cookit - przepis na Rolada mięsna z jajkiem

Rolada mięsna z jajkiem

nazwa

Wykonanie

Dziś podrzucam Wam świetny (moim zdaniem) przepis na roladę mięsną. Smakuje rewelacyjnie, szczególnie na zimno, choć na ciepło do obiadu też była bardzo dobra. Ale na zimno do kanapki - fantastyczna! Z pewnością będzie powtórka, może nawet w te Święta? Polecam!
Składniki:
Masa mięsna:
1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
1 cebula
czerstwa bułka + mleko do namoczenia
1 surowe jajko
Nadzienie jajeczne:
4 jajka ugotowane na twardo
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Bułkę namoczyć, dobrze odcisnąć.
2. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju.
3. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, surowym jajkiem, cebulą, przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
4. Przygotować folię spożywczą o rozmiarach ok 20x30cm. oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na to mięso formując prostokąt.
5. Zrobić farsz: ugotowane jajka pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i siekaną pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na mięso, zostawiając jednocześnie jeden brzeg bez farszu. Roladę zwinąć, kończąc brzegiem bez farszu. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temp. 180 st. C.
6. Można podać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapki.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis, nr 3/2016
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2016/02/rolada-miesna-z-jajkiem.html