Wykonanie
Dziś podrzucam Wam świetny (moim zdaniem) przepis na roladę
mięsną. Smakuje rewelacyjnie, szczególnie na zimno, choć na ciepło do obiadu też była bardzo dobra. Ale na zimno do kanapki - fantastyczna! Z pewnością będzie powtórka, może nawet w te Święta? Polecam!

Składniki:
Masa
mięsna:
1 kg
mięsa mielonego (u mnie
łopatka)
3 ząbki
czosnkusól,
pieprzmajeranek1
cebulaczerstwa
bułka +
mleko do namoczenia
1 surowe
jajko
Nadzienie jajeczne:
4
jajka ugotowane na twardo
garść posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
majonezusól,
pieprzSposób wykonania:
1.
Bułkę namoczyć, dobrze odcisnąć.
2.
Cebulę posiekać, zrumienić na
oleju.
3.
Mięso wymieszać z odciśniętą
bułką, surowym
jajkiem,
cebulą, przeciśniętym
czosnkiem. Doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem.
4. Przygotować folię spożywczą o rozmiarach ok 20x30cm. oprószyć
bułką tartą. Wyłożyć na to
mięso formując prostokąt.
5. Zrobić farsz: ugotowane
jajka pokroić w kostkę, wymieszać z
majonezem i siekaną
pietruszką, doprawić
solą i
pieprzem. Wyłożyć na
mięso, zostawiając jednocześnie jeden brzeg bez farszu. Roladę zwinąć, kończąc brzegiem bez farszu. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temp. 180 st. C.
6. Można podać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapki.
Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis, nr 3/2016