Wykonanie
Pamiętam jak moja mama robiła kotlety mielone z
ryżem. Ja także kiedyś takie serwowałam swoim bliskim. Lecz moje pociechy nie bardzo za nim przepadają i unikają jak ognia, przynajmniej
ryżu. Dlatego, jak tylko wpadł mi w ręce ten przepis, postanowiłam sprawdzić, czy faktycznie dziatwa zacznie zajadać się takimi kotletami:) Zdania jak zwykle podzielone, ale ogólnie zjadają i nie narzekają. Ja osobiście uwielbiam takie dodatki, dlatego i Wam polecam.
Składniki:50 dag
mięsa mielonego2 średnia
cebule2
jajka1 puszka
kukurydzy konserwowej2 ząbki
czosnkusólpieprzmajeraneknatka pietruszkibułka namoczona w
mlekubułka tartaolejWykonanie:
Mięso mielone wrzucam do miski, dodaję pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę.
Bułkę moczę w
mleku, odciskam i dodaję do
mięsa. Wbijam
jajka i wsypuję odsączaną
kukurydzę.
Mięso wyrabiam doprawiam do smaku, w razie konieczności dolewam
wodę i formuję kotlety. obtaczam w
bułce tartej i smażę na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. podaję z
ziemniakami z
wody i
sałatką z
pomidora,
ogórka,
cebuli i
rzodkiewki.
SMACZNEGO!