Wykonanie
Dzisiaj nowość w kuchni - kotleciki bałkańskie czyli kotlety mielone z
tymiankiem,
natką pietruszki i
pomidorami. Niby taki niepozorny mielony z wkładką, a smakuje całkiem smacznie. Szybki obiad (jeżeli mamy już gotowe zmielone
mięso), a jeszcze szybciej znikają z talerza... Przepis z Palce Lizać GW. Polecam i smacznego!
SKŁADNIKI500 g
mielonego mięsa mieszanego - u mnie
łopatka wieprzowa100 g posiekanej
natki pietruszkijajko1/2 puszki krojonych
pomidorówłyżeczka
tymiankusól,
pieprzolej do smażeniaSos Ljutenica1/2 szklanki
keczupułyżka pasty paprykowej, np. węgierskiej2 łyżki drobno posiekanej
cebulisólJAK TO ZROBIĆZ podanych składników na kotlety wyrabiamy jednolitą masę i formujemy okrągłe, płaskie kotleciki. Smażymy na gorącym
oleju. Podajemy z sosem ljutenica. U mnie było tradycyjnie czyli z
ziemniakami i z
pomidorami ze
śmietaną.Składniki na sos mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę. Taki sos podaje się do grillowanych kotletów mielonych na Bałkanach.
Biorę udział w akcji: