Wykonanie
Pieczeń rzymska to danie, które nadaje się zarówno na obiad jak i na kanapki. Lubię gdy przygotowane przeze mnie potrawy są wielofunkcyjne. Mam wtedy wrażenie, że oszczędzam w ten sposób nie tylko czas spędzony w kuchni ale i pieniądze. Pomysł na to pieczeń rzymską podsunął mi mój mąż, który w rodzinnym domu często jadał ją na kanapkach. Poszperałam trochę w internecie ale nie jest to zbyt popularne danie i nie znalazłam przepisu, który wzbudziłby moje zaufanie. Dlatego przy okazji wizyty na pobliskim bazarku z pomocą przyszła mi pani Jola, która prowadzi niewielki warzywniak. Spisałam jej rady i teraz przedstawiam je Wam.Danie w przygotowaniu jest bardzo proste i nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności. Najlepiej jest kupić kawałek
mięsa łopatki i zmielić je własnoręcznie ale bardziej leniwi mogą skorzystać z
mięs mielonych ze sklepu (tylko dobrej jakości). Pozostałe składniki na pewno znajdziecie w domu.
Składniki:500g
mięsa mielonego z
łopatki wieprzowego – lub wołowo-wieprzowego2
cebule3-4 ząbki
czosnku1
kajzerka4
jajka2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka suszonego
tymiankupół łyżeczki mielonej
ostrej paprykisól i
pieprz do smaku
olej do smażenia
Cebulę i
czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Gdy warzywa zmiękną odstawiamy do wystudzenia.Trzy
jajka gotujemy na twardo (około 6 minut od zagotowania
wody). Studzimy i obieramy ze skorupek.
Kajzerkę namaczamy w wodzie. Odciskamy i dodajemy do
mięsa. Doprawiamy
natką pietruszki,
majerankiem,
tymiankiem,
ostrą papryką oraz
solą i
pieprzem. Wbijamy 1
jajko i dokładnie wyrabiamy. Wszystkie składniki muszą być dokładnie wymieszane. Na koniec dodajemy podsmażone wcześniej –
cebulę i
czosnek. Mieszamy.Na dno wyłożonej papierem foremki, wykładamy
połowę mięsa. Przy pomocy łyżki robimy trzy niewielkie wgłębienia i wykładamy obrane
jajka. Na wierzch układamy resztę
mięsa. Wyrównujemy wierzch.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Odlewamy nadmiar płynu.