ßßß
Składniki:(na formę o wym. 10 cm x 20 cm)750 g mielonej łopatki wieprzowej2 cebule1 marchewka4 jajka ugotowane na twardo½ szklanki bułki tartej2 surowe jajka2 łyżki oleju3 ząbki czosnku½ łyżeczki tymianku½ łyżeczki majeranku1 i ½ łyżeczki papryki słodkiej1 łyżeczka papryki ostrej2 łyżeczki pieprzusólPrzygotowanie:Cebulę i czosnek siekamy drobno, rumienimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mieszamy z surowymi jajkami, zeszkloną cebulą, marchewką oraz bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryki oraz ziołami. Całość wyrabiamy ręcznie, aby składniki dobrze się połączyły.Keksówkę wypełniamy mięsem do ⅓ wysokości. Ugotowane i wystudzone jajka obieramy ze skorupek i układamy jedno za drugim na mięsnej masie. Następnie przykrywamy je pozostałą częścią mięsa. Wierzch pieczeni wyrównujemy zwilżoną w wodzie łyżką. Pieczemy w 180°C przez półtorej godziny. Po upieczeniu pieczeń pozostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia. Podajemy ją na zimno, krojąc w plastry.Smacznego!
Pieczeń rzymską przygotowałam na sesję wielkanocną, którą wykonałyśmy razem z dziewczynami z magazynu Kocioł . Jej efekty prezentowałam tutaj . Głównym fotografem sesji była Gosia z bloga Trawka Cytrynowa i to jej zdjęcia widzicie w tym wpisie. :)Więcej przepisów związanych z Wielkanocą zobaczyć możecie w specjalnym, świątecznym wydaniu Kotła. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do czytania).