Wykonanie
O ile nie przepadam za
jajami na twardo i unikam ich zwykle jak ognia, tak w pieczeni rzymskiej absolutnie mi nie przeszkadzają. To naprawdę zjawisko godne podziwu, bowiem wytrwale odławiam połówki jaj z
żurku lub szczawiowej, oddając je
potem swojemu lubemu :). Ale przejdźmy do rzeczy najważniejszej, czyli samej pieczeni. Bardzo polecam Wam jej zaserwowanie w czasie zbliżających się Świąt, ponieważ smakiem zachwyci wszystkich domowników, a także jej przygotowanie nie sprawi Wam wiele kłopotów. Właściwie klops najlepiej smakuje po całkowitym ostudzeniu, więc możecie go przygotować wcześniej i przechować w lodówce do czasu wielkanocnego śniadania.
Składniki:(na formę o wym. 10 cm x 20 cm)750 g mielonej
łopatki wieprzowej2
cebule1
marchewka4
jajka ugotowane na twardo½ szklanki
bułki tartej2 surowe
jajka2 łyżki
oleju3 ząbki
czosnku½ łyżeczki
tymianku½ łyżeczki
majeranku1 i ½ łyżeczki
papryki słodkiej1 łyżeczka
papryki ostrej2 łyżeczki
pieprzusólPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek siekamy drobno, rumienimy na rozgrzanym
oleju.
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mięso mieszamy z surowymi
jajkami, zeszkloną
cebulą,
marchewką oraz
bułką tartą. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, dwoma rodzajami
papryki oraz
ziołami. Całość wyrabiamy ręcznie, aby składniki dobrze się połączyły.Keksówkę wypełniamy
mięsem do ⅓ wysokości. Ugotowane i wystudzone
jajka obieramy ze skorupek i układamy jedno za drugim na
mięsnej masie. Następnie przykrywamy je pozostałą częścią
mięsa. Wierzch pieczeni wyrównujemy zwilżoną w wodzie łyżką. Pieczemy w 180°C przez półtorej godziny. Po upieczeniu pieczeń pozostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia. Podajemy ją na zimno, krojąc w plastry.Smacznego!
Pieczeń rzymską przygotowałam na sesję wielkanocną, którą wykonałyśmy razem z dziewczynami z magazynu Kocioł . Jej efekty prezentowałam tutaj . Głównym fotografem sesji była Gosia z bloga
Trawka Cytrynowa i to jej zdjęcia widzicie w tym wpisie. :)Więcej przepisów związanych z Wielkanocą zobaczyć możecie w specjalnym, świątecznym wydaniu Kotła. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do czytania).