Wykonanie
Najlepszym sposobem na nakłonienie małych szkodników do zjedzenia warzyw, jest zrobienie z nich dania głównego. Tym razem postanowiłem zrobić kotlety z
kalafiora i
marchewki. Dzieci na początku trochę kręciły nosem, ale zjadły:)

Składniki:mały
kalafior – 1 szt.
marchew – 2 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
jajko – 2 szt
bułka tarta – 1,5 szklanki
przyprawy –
sól,
pieprz,
majeranekolej do smażenia
Kalafior i
marchew gotujemy i po wystudzeniu rozdrabniamy widelcem.
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Mieszamy wszystkie składniki w misce i doprawiamy do smaku (
bułkę tartą radzę dodawać stopniowo, żeby masa nie była za sucha). Formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na małym ogniu.
