ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone z marchewką

Kotlety mielone z marchewką

nazwa

Wykonanie

Gdy znudzą się tradycyjnie smażone kotlety mielone, albo po prostu nie chce się stać przy patelni, robię wtedy mielone w piekarniku. Taka wersja nie obciąża żołądka, a i przy okazji można przemycić marchewkę.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego (zmielona łopatka wieprzowa)
1 duża marchewka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka natki suszonej pietruszki lub świeżej
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
1 łyżka śmietany lub mleka
1 jajko
1 - 2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki dodać do mięsa, dokładnie wymieszać.
Bułki tartej na początek dodać 1 łyżkę i w zależności od konsystencji, ewentualnie później można dodać drugą.
Zrobić średnie kotlety. Podczas formowania kotleciki mają się nie rozpadać.
Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do innej formy do pieczenia, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w 180 stopniach C. Chcąc mieć bardziej przypieczone, pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i ostatnie 10 minut pozwolić by kotlety się zapiekły. Dodana śmietana lub mleko powoduje, że kotleciki nie są suche w środku.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/02/kotlety-mielone-z-marchewka.html