Wykonanie
Gdy znudzą się tradycyjnie smażone kotlety mielone, albo po prostu nie chce się stać przy patelni, robię wtedy mielone w piekarniku. Taka wersja nie obciąża żołądka, a i przy okazji można przemycić
marchewkę.Składniki:1 kg
mięsa mielonego (zmielona
łopatka wieprzowa)1 duża
marchewka1 mała
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
natki suszonej pietruszki lub świeżej1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonej
ostrej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu naturalnego1 łyżka
śmietany lub
mleka1
jajko1 - 2 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki,
cebulę drobno posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie składniki dodać do
mięsa, dokładnie wymieszać.
Bułki tartej na początek dodać 1 łyżkę i w zależności od konsystencji, ewentualnie później można dodać drugą.Zrobić średnie kotlety. Podczas formowania kotleciki mają się nie rozpadać.Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do innej formy do pieczenia, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w 180 stopniach C. Chcąc
mieć bardziej przypieczone, pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i ostatnie 10 minut pozwolić by kotlety się zapiekły. Dodana
śmietana lub
mleko powoduje, że kotleciki nie są suche w środku.