ßßß
Gdy znudzą się tradycyjnie smażone kotlety mielone, albo po prostu nie chce się stać przy patelni, robię wtedy mielone w piekarniku. Taka wersja nie obciąża żołądka, a i przy okazji można przemycić marchewkę.Składniki:1 kg mięsa mielonego (zmielona łopatka wieprzowa)1 duża marchewka1 mała cebula2 ząbki czosnku1 łyżka majeranku1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka natki suszonej pietruszki lub świeżej1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka mielonej ostrej papryki1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego1 łyżka śmietany lub mleka1 jajko1 - 2 łyżki bułki tartej1 łyżeczka soliPrzygotowanie:Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie składniki dodać do mięsa, dokładnie wymieszać.Bułki tartej na początek dodać 1 łyżkę i w zależności od konsystencji, ewentualnie później można dodać drugą.Zrobić średnie kotlety. Podczas formowania kotleciki mają się nie rozpadać.Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do innej formy do pieczenia, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w 180 stopniach C. Chcąc mieć bardziej przypieczone, pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i ostatnie 10 minut pozwolić by kotlety się zapiekły. Dodana śmietana lub mleko powoduje, że kotleciki nie są suche w środku.