Wykonanie
Współcześnie słowo dieta zazwyczaj kojarzy się głównie z odchudzaniem, podczas gdy tak naprawdę oznacza sposób odżywania. Poza tymi czasowymi odchudzającymi, jest wiele modeli odżywiania: wegetarianizm, weganizm, witarianizm, dieta
paleo, diety wykluczające (np. bez glutenu, bez laktozy) a nawet bardzo kontrowersyjny pranarianizm. Przez lata badałam diety pod różnym kątem i przez ten czas udało mi się wypracować idealny dla mnie system odżywiania, który nazwałam dietą środka . Dodam tylko, że jestem zdrowa, nie jestem na nic uczulona, nie mam też potwierdzonej badaniami nietolerancji glutenu czy laktozy. Poniżej kilka podstawowych założeń mojej diety:umiar – przejadanie się to prawdziwa zmora końca XX i XIX wieku, przekładamy dobrze nad dużo, co jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych.regularność – stała liczba posiłków, o w miarę stałej
porze.różnorodność – wydaje nam się, że jemy dużo różnych produktów, ale wystarczy zrobić prosty eksperyment polegający na spisywaniu tego, co spożywanych w ciągu tygodnia, by zrozumieć, że nasz jadłospis często jest jednak monotonny.
ryby i
mięso na obiad 3-4
razy w tygodniu.
warzywa i owoce z co najmniej 2 grup do każdego posiłku (warzywa podzieliłam na 3 grupy: żółto-
pomarańczowo-czerwone zawierające karotenoidy {marchew,
bataty,
dynia,
papryka,
pomidory, morele}, ciemnoczerwono-fioletowe zawierające antocyjany {bakłażany,
czerwona kapusta, aronia,
czarne porzeczki,
jeżyny,
maliny, czarny bez,
winogrona,
borówki amerykańskie, jagody} i zielone zawierające chlorofil i karotenoidy {szpinak,
jarmuż,
kapusta,
brokuły,
groszek zielony,
sałata,
seler naciowy,
natka pietruszki, koper}).ponad połowa dziennie spożywanych
warzyw i owoców powinna być surowa.
cytrusy 2
razy w tygodniu.codziennie mała porcja
suszonych owoców (
morele,
śliwki,
morwy,
żurawina).4-5
razy w tygodniu warzywa
kapustne (różne odmiany
kapusty,
brokuły,
kalarepa,
jarmuż,
brukselka,
kalafior).3-4
razy w tygodniu
warzywa strączkowe (
bób,
ciecierzyca,
fasola,
soja,
groch,
soczewica).5-6
razy w tygodniu kiszonki (
kiszona kapusta,
kiszone ogórki, kimchi, tsukemono itd.).2-3
razy w tygodniu produkty fermentowane (miso, nattō, doenjang, gochujang).
olej lniany 3-4
razy w tygodniu.produkty, których nie może zabraknąć:
awokado,
borówki amerykańskie, kiszonki,
brokuły,
śliwki suszone,
jarmuż, zielona
herbata,
jajka,
imbir,
kurkuma,
czosnek,
żurawina,
jarmuż,
migdały,
olej kokosowy,
jabłka,
grzyby shiitake,
buraki,
siemię lniane,
ziarno słonecznika,
pestki z dyni,
sezam,
szpinak,
dynia,
kalafior,
oliwki,
pomidory,
truskawki,
łosoś,
jogurt,
kefir,
masło,
sery kozie,
kasza jaglana,
kasza jęczmienna,
kasza gryczana,
kuskus,
ryż,
kolendra,
natka pietruszki).smażenie na:
oleju rzepakowym,
maśle klarowanym,
oleju kokosowym,
smalcu.2 litry
wody dziennie.
cukier stosowany z umiarem, można go zastąpić:
miodem,
syropem klonowym,
syropem owocowym,
cukrem kokosowym.jeśli
alkohol to najlepiej
wino lub
piwo.przygotowywanie i obróbka produktów przed jedzeniem.unikanie długiego przechowywania produktów.dbanie o odpowiednią ilość produktów zawierających wapń (w szczególności w przypadku kobiet).unikanie produktów wysokoprzetworzonych.unikanie produktów słodzonych
syropem glukozowo-fruktozowym.unikanie produktów z karagenem.Podobne wpisyKuchnia japońska. Fakty i
mity – sushi oraz
alkohole japońskieWszystkiego najsłodszego, czyli święta w JaponiiTrendy kulinarne 2015 – hipsterska pizza, haute dogs, foodpairing,
paleo dieta i co jeszcze?Przesądy związane z jedzeniem z różnych stron świataPomarańczowa dama, czyli krótka historia dyni w kulturze kulinarnej cz.1