ßßß Cookit - przepis na Dieta cud!?

Dieta cud!?

nazwa

Wykonanie

Współcześnie słowo dieta zazwyczaj kojarzy się głównie z odchudzaniem, podczas gdy tak naprawdę oznacza sposób odżywania. Poza tymi czasowymi odchudzającymi, jest wiele modeli odżywiania: wegetarianizm, weganizm, witarianizm, dieta paleo, diety wykluczające (np. bez glutenu, bez laktozy) a nawet bardzo kontrowersyjny pranarianizm. Przez lata badałam diety pod różnym kątem i przez ten czas udało mi się wypracować idealny dla mnie system odżywiania, który nazwałam dietą środka . Dodam tylko, że jestem zdrowa, nie jestem na nic uczulona, nie mam też potwierdzonej badaniami nietolerancji glutenu czy laktozy. Poniżej kilka podstawowych założeń mojej diety:
umiar – przejadanie się to prawdziwa zmora końca XX i XIX wieku, przekładamy dobrze nad dużo, co jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych.
regularność – stała liczba posiłków, o w miarę stałej porze.
różnorodność – wydaje nam się, że jemy dużo różnych produktów, ale wystarczy zrobić prosty eksperyment polegający na spisywaniu tego, co spożywanych w ciągu tygodnia, by zrozumieć, że nasz jadłospis często jest jednak monotonny.
ryby i mięso na obiad 3-4 razy w tygodniu.
warzywa i owoce z co najmniej 2 grup do każdego posiłku (warzywa podzieliłam na 3 grupy: żółto-pomarańczowo-czerwone zawierające karotenoidy {marchew, bataty, dynia, papryka, pomidory, morele}, ciemnoczerwono-fioletowe zawierające antocyjany {bakłażany, czerwona kapusta, aronia, czarne porzeczki, jeżyny, maliny, czarny bez, winogrona, borówki amerykańskie, jagody} i zielone zawierające chlorofil i karotenoidy {szpinak, jarmuż, kapusta, brokuły, groszek zielony, sałata, seler naciowy, natka pietruszki, koper}).
ponad połowa dziennie spożywanych warzyw i owoców powinna być surowa.
cytrusy 2 razy w tygodniu.
codziennie mała porcja suszonych owoców (morele, śliwki, morwy, żurawina).
4-5 razy w tygodniu warzywa kapustne (różne odmiany kapusty, brokuły, kalarepa, jarmuż, brukselka, kalafior).
3-4 razy w tygodniu warzywa strączkowe (bób, ciecierzyca, fasola, soja, groch, soczewica).
5-6 razy w tygodniu kiszonki (kiszona kapusta, kiszone ogórki, kimchi, tsukemono itd.).
2-3 razy w tygodniu produkty fermentowane (miso, nattō, doenjang, gochujang).
olej lniany 3-4 razy w tygodniu.
produkty, których nie może zabraknąć: awokado, borówki amerykańskie, kiszonki, brokuły, śliwki suszone, jarmuż, zielona herbata, jajka, imbir, kurkuma, czosnek, żurawina, jarmuż, migdały, olej kokosowy, jabłka, grzyby shiitake, buraki, siemię lniane, ziarno słonecznika, pestki z dyni, sezam, szpinak, dynia, kalafior, oliwki, pomidory, truskawki, łosoś, jogurt, kefir, masło, sery kozie, kasza jaglana, kasza jęczmienna, kasza gryczana, kuskus, ryż, kolendra, natka pietruszki).
smażenie na: oleju rzepakowym, maśle klarowanym, oleju kokosowym, smalcu.
2 litry wody dziennie.
cukier stosowany z umiarem, można go zastąpić: miodem, syropem klonowym, syropem owocowym, cukrem kokosowym.
jeśli alkohol to najlepiej wino lub piwo.
przygotowywanie i obróbka produktów przed jedzeniem.
unikanie długiego przechowywania produktów.
dbanie o odpowiednią ilość produktów zawierających wapń (w szczególności w przypadku kobiet).
unikanie produktów wysokoprzetworzonych.
unikanie produktów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym.
unikanie produktów z karagenem.
Podobne wpisy
Kuchnia japońska. Fakty i mity – sushi oraz alkohole japońskie
Wszystkiego najsłodszego, czyli święta w Japonii
Trendy kulinarne 2015 – hipsterska pizza, haute dogs, foodpairing, paleo dieta i co jeszcze?
Przesądy związane z jedzeniem z różnych stron świata
Pomarańczowa dama, czyli krótka historia dyni w kulturze kulinarnej cz.1
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/dieta-cud