ßßß Cookit - przepis na Kompot wiśniowo-porzeczkowy z miętą

Kompot wiśniowo-porzeczkowy z miętą

nazwa

Wykonanie

Składniki :
1 kg czarnych porzeczek
1 i 1/2 kg wiśni
cukier, woda, gałązki mięty
Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyć, osączyć na sicie
Z wody i cukru przygotować syrop, tzn. w letniej wodzie rozpuścić ok.70 dag cukru, wymieszać
Do umytych słoi wsypywać owoce, na wierzch kłaść po gałązce umytej mięty
Do każdego słoja wlewać słodki syrop, zakręcać suchymi dekielkami
Brzegi słojów należy również wytrzeć do sucha
Do letniej wody w dużym garnku wstawiać słoje z kompotem
Słoje z owocami gotowałam od zawrzenia wody ok. 10 min.
Taki kompot należy zużyć w przeciągu roku. Chyba, że wiśnie wypestkujemy.
Wyszło mi 8 słoi esencjonalnego kompotu.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/07/kompot-wisniowo-porzeczkowy-z-mieta.html