Wykonanie
Pierwszy post z cyklu win domowej roboty.
Wina, niestety są bardziej wymagające niż
nalewki, zarówno pod względem ilości miejsca i czasu,ale... jaki efekt:) takiego
wina nigdzie nie skosztujesz.
Składniki:- 3kg
owoców pigwy- 2kg
cukru- ok. 4 litrów
wody- matka drożdzowaDojrzałe
owoce myjemy i kroimy na drobne kawałki. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą
wodą tak, aby je dokładnie pokrywała. Gotujemy utrzymując wrzenie przez 5 min, studzimy. Przez gazę lub pieluchę tetrową odciskamy sok, dodajemy
syrop z
cukru i
matkę drożdzową, a następnie przelewamy do 5 litrowej butli. Jeśli moszczu jest mniej, musimy uzupełnić płyn przegotowaną
wodą. Dobrze mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do sfermentwania.Sklarowane
wino przelewamy do czystych butelek.