ßßß
gąsior o poj ok 10- 12 lok 2,5kg owocu dzikiej róży8 l wody3 kg cukrudrożdże winiarskiepożywka do winaŚwieżo zebrany owoc w październiku umyć i przy pomocy robota posiekać, wrzucić do gąsiora.Wodę przegotować, wystudzić dodać cukier , drożdże i pożywkę według przepisu na opakowaniu.Zalać owoc, zakorkować, wstawić rurkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 tyg.Po tym czasie przecedzić przez gazę i wycisnąć dobrze . Wino ponownie wlać do gąsiora z rurką po ok 6 tyg wino przelać i przefiltrować przez gęstą gazę. Gąsior umyć, sprawdzić czy smakowo jest dobre, jeśli za kwaśne dosłodzić i znów odstawić. Przez kolejne 3-4 tyg wino powinno nabrać przejrzystego koloru i stracić zapach drożdży.Następnym etapem jest przelanie do butelek :) tak ok połowy stycznia