Wykonanie
Wino z
owoców dzikiej róży to rarytas. Wiem, wiem, że
wino jest tylko z
winogron, ale zróbmy odstępstwo dla
wina różanego.
Składniki: 5 kg
owoców4-5 l
wody2 kg
cukrudrożdże winne (madera)
Przygotowanie:Pożywkę
drożdżową przygotujecie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Umyte i oczyszcone
owoce róży włóżcie do "gąsiora". Zagotowaną
wodę wymieszajcie z
cukrem. Jak się przestudzi, przelejcie do słoja. Dodajcie
drożdże.
Słój zamknijcie korkiem z rurką fermentacyjną.
Po 2-3 tygodniach zamieńcie go na korek owinięty watą. Po 5 tygodniach ściągnijcie
winą (najlepiej za pomocą plastikowego wężyka). Po 3 miesiącach odciągnijcie
wino jeszcze raz (pozbędziecie się w ten sposób osad). W książkach z przepisami staropolskimi radzą, by pulpę z róży zalewać do 3
razy. Wtedy
wino jest najlepsze.
Wino z
owoców dzikiej róży ma delikatny, lekko słomkowo-
miodowy kolor, delikatny zaskakujący smak.