ßßß
Składniki: 5 kg owoców4-5 l wody2 kg cukrudrożdże winne (madera)
Przygotowanie:Pożywkę drożdżową przygotujecie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Umyte i oczyszcone owoce róży włóżcie do "gąsiora". Zagotowaną wodę wymieszajcie z cukrem. Jak się przestudzi, przelejcie do słoja. Dodajcie drożdże. Słój zamknijcie korkiem z rurką fermentacyjną.
Po 2-3 tygodniach zamieńcie go na korek owinięty watą. Po 5 tygodniach ściągnijcie winą (najlepiej za pomocą plastikowego wężyka). Po 3 miesiącach odciągnijcie wino jeszcze raz (pozbędziecie się w ten sposób osad). W książkach z przepisami staropolskimi radzą, by pulpę z róży zalewać do 3 razy. Wtedy wino jest najlepsze.Wino z owoców dzikiej róży ma delikatny, lekko słomkowo-miodowy kolor, delikatny zaskakujący smak.