ßßß
SKŁADNIKI10 kg owoców dzikiej róży,25 l. wody źródlanej,8 kg cukru kg cukru,drożdże winnepożywka dla drożdży,60 g kwasku cytrynowego.WYKONANIEOwoce przebrać, nie usuwać pestek i szypułek.Wsypać owoce do butli i zalać gorącym syropem cukrowym (5 kg cukru rozpuszczonego w przegotowanej wodzie).Wrzucić dodać drożdże winne, pożywkę dla drożdży i kwasek cytrynowy. Założyć rurkę fermentacyjną potrząsać butlą co jakiś czas. Trzymać w ciepłym. Po 5 dniach sprawdzić na smak , czy nie jest gorzkie. Jeśli jest dodać resztę cukru.Po miesiącu odciągnąć wino za pomocą przewodu rurki. Sprawdzić smak , Można dosłodzić. Dobrze jest przelać wino do mniejszego naczynia( butli), by było w środku jak najmniej powietrza.Zakorkować i założyć rurkę fermentacyjną. Jeszcze przez ok 7-10 dni utrzymać balon w ciepłym miejscu.Następnie wynieść w miejsce o temperaturze 10-15 stopni C. W tym czasie będzie cicha fermentacja i klarowanie wina.Po miesiącu znowu wino odciągamy do naczynia, zwracając uwagę, by nie ściągnąć osadu. Osad wylać, wino wlać ponownie do butli.Po następnym miesiącu można spokojnie degustować nasz wyrób. Przelać do butelek, zakorkować i przechowywać w zaciemnionym miejscu.Czekamy na zimowe wieczory i pyszne lampki wina z róży..