ßßß Cookit - przepis na Celiakia. Gluten. Dieta bezglutenowa.

Celiakia. Gluten. Dieta bezglutenowa.

nazwa

Wykonanie

Dieta bezglutenowa – co jeść a czego unikać
Gluten jest mieszaniną białek gluteniny i gliadyny występujących w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies.
Celiakia to choroba którą charakteryzuje trwała nietolerancja glutenu (glutenozależna choroba trzewna). Jest to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Organizm po przyjęciu glutenu – czynnika szkodliwego, zaczyna wytwarzać przeciwciała zarówno przeciw glutenowi jak i błonie śluzowej. Zaniedbanie diety bezglutenowej może prowadzić na stałe do zaniku kosmków śluzówki jelita cienkiego co w efekcie powoduje upośledzenie wchłaniania wielu składników pokarmowych. Co z kolei może doprowadzić do niedożywienia organizmu oraz wielu powikłań ogólnoustrojowych (niedokrwistość, krzywica, osteoporoza czy niedobory masy ciała). Dlatego należy pamiętać, że organizm nietolerujący glutenu często charakteryzuje niski poziom żelaza, sodu, potasu, magnezu, cynku, miedzi, oraz niskie stężenie cyjanokobalaminy i kwasu foliowego. Dieta powinna zakładać zwiększenie podaży tych składników.
Dieta bezglutenowa wyklucza spożywanie pieczywa, płatków zbożowych ani żadnych innych pokarmów sporządzanych z wyżej wymienionych zbóż oraz ich gatunków. Planując menu dla osoby z nietolerancją glutenu należy pamiętać o wykluczeniu produktów które mogą zawierać w swym składzie gluten jako np. nośnik smaku czy zagęstnik lub wypełniacz – charakterystyczny składnik żywności przetworzonej.
przyprawy – jarzynki do zup, kostki rosołowe, mieszanki przypraw oraz sosy i zupy instant (gluten jako nośnik smaku)
różnego typu przekąski gdzie gluten jest składnikiem preparatów aromatyzująco-smakowych)
przetwory mlecznejogurty, kefiry, maślanki napoje mleczne, twarożki, serki topione oraz wsady owocowe – w składzie często widnieją skrobia, skrobia modyfikowana, błonnik pszenny lub „czysty” gluten)
mięso przetworzone np. mięso mielone
wędliny, pasztety, konserwy
tanie gatunki kawy rozpuszczalnej – z domieszką kawy zbożowej
herbaty aromatyzowane do których gluten dodawany jest jako nośnik smaku
słodycze i desery – guma do żucia, żelki, gotowe budynie, lody, czekolada, chipsy
Produkty roślinne wolne od glutenu: ryż biały, ryż brązowy, kukurydza, gryka, proso, komosa ryżowa, sorgo, amarantus, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, kasze, wszystkie rodzaje orzechów w postaci nieprzetworzonej oraz mąki sporządzane z tych produktów.
Żywność produkowana dla bezglutenowców oznakowana jest „przekreślonym kłosem” lub napisem „produkt bezglutenowy”.
DZIEŃ I
ŚNIADANIE
kasza jaglana na mleku z owocami (maliny, banany)
szklanka soku pomarańczowego
II ŚNIADANIE
jogurt naturalny
jabłko
OBIAD
zupa krem z pomidorów
grillowana pierś drobiowa, fasolka szparagowa z masłem, ziemniaki gotowane z koprem
KOLACJA
sałatka jarzynowa (składniki: groszek, marchewka, ziemniaki, jajko, majonez-najlepiej domowej produkcji lub zastąpiony jogurtem naturalnym)
DZIEŃ II
ŚNIADANIE
jajko w koszulce na waflu ryżowym, pomidor z oliwą bazyliową
herbata czarna z cytryną
II ŚNIADANIE
smoothie z kiwi, szpinaku i ogórka
OBIAD
rosół z ryżem
pieczona karkówka w sosie własnym, kasza gryczana, buraczki
deser: mus czekoladowy z orzechami włoskimi
KOLACJA
faszerowana pieczona cukinia z fetą i selerem naciowym
DZIEŃ III
ŚNIADANIE
omlet z wędzonym łososiem i rukolą
sok świeżo wyciskany z jabłka i grapefruita
II ŚNIADANIE
sałatka z kurczakiem z sosem czosnkowym na jogurcie (składniki: smażona pierś drobiowa, sałata lodowa, czerwona cebula, pomidor)
szklanka soku pomidorowego
OBIAD
makaron bezglutenowy z kurczakiem i suszonymi pomidorami
deser: pucharek świeżych owoców (kiwi, truskawki, banan, maliny)
KOLACJA
płatki gryczane na mleku z orzechami i suszoną morelą
DZIEŃ IV
ŚNIADANIE
płatki kukurydziane z orzechami i rodzynkami z jogurtem naturalnym
kakao
II ŚNIADANIE
naleśnik gryczany (składniki: mąka gryczna, mleko, jajko, sól) z serkiem mascarpone i malinami
OBIAD
barszcz ukraiński
roladki z pstrąg a z serem camembert
deser: panna cotta z galaretką z herbaty rooibos
KOLACJA
sałatka z grillowanym łososiem (składniki: łosoś, sos winegret, jajko, ogórek kiszony, cebula)
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/dieta-bezglutenowa