ßßß
Gluten jest mieszaniną białek gluteniny i gliadyny występujących w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies.Celiakia to choroba którą charakteryzuje trwała nietolerancja glutenu (glutenozależna choroba trzewna). Jest to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Organizm po przyjęciu glutenu – czynnika szkodliwego, zaczyna wytwarzać przeciwciała zarówno przeciw glutenowi jak i błonie śluzowej. Zaniedbanie diety bezglutenowej może prowadzić na stałe do zaniku kosmków śluzówki jelita cienkiego co w efekcie powoduje upośledzenie wchłaniania wielu składników pokarmowych. Co z kolei może doprowadzić do niedożywienia organizmu oraz wielu powikłań ogólnoustrojowych (niedokrwistość, krzywica, osteoporoza czy niedobory masy ciała). Dlatego należy pamiętać, że organizm nietolerujący glutenu często charakteryzuje niski poziom żelaza, sodu, potasu, magnezu, cynku, miedzi, oraz niskie stężenie cyjanokobalaminy i kwasu foliowego. Dieta powinna zakładać zwiększenie podaży tych składników.Dieta bezglutenowa wyklucza spożywanie pieczywa, płatków zbożowych ani żadnych innych pokarmów sporządzanych z wyżej wymienionych zbóż oraz ich gatunków. Planując menu dla osoby z nietolerancją glutenu należy pamiętać o wykluczeniu produktów które mogą zawierać w swym składzie gluten jako np. nośnik smaku czy zagęstnik lub wypełniacz – charakterystyczny składnik żywności przetworzonej.przyprawy – jarzynki do zup, kostki rosołowe, mieszanki przypraw oraz sosy i zupy instant (gluten jako nośnik smaku)różnego typu przekąski gdzie gluten jest składnikiem preparatów aromatyzująco-smakowych)przetwory mleczne – jogurty, kefiry, maślanki napoje mleczne, twarożki, serki topione oraz wsady owocowe – w składzie często widnieją skrobia, skrobia modyfikowana, błonnik pszenny lub „czysty” gluten)mięso przetworzone np. mięso mielonewędliny, pasztety, konserwytanie gatunki kawy rozpuszczalnej – z domieszką kawy zbożowejherbaty aromatyzowane do których gluten dodawany jest jako nośnik smakusłodycze i desery – guma do żucia, żelki, gotowe budynie, lody, czekolada, chipsyProdukty roślinne wolne od glutenu: ryż biały, ryż brązowy, kukurydza, gryka, proso, komosa ryżowa, sorgo, amarantus, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, kasze, wszystkie rodzaje orzechów w postaci nieprzetworzonej oraz mąki sporządzane z tych produktów.Żywność produkowana dla bezglutenowców oznakowana jest „przekreślonym kłosem” lub napisem „produkt bezglutenowy”.DZIEŃ IŚNIADANIEkasza jaglana na mleku z owocami (maliny, banany)szklanka soku pomarańczowegoII ŚNIADANIEjogurt naturalnyjabłkoOBIADzupa krem z pomidorówgrillowana pierś drobiowa, fasolka szparagowa z masłem, ziemniaki gotowane z kopremKOLACJAsałatka jarzynowa (składniki: groszek, marchewka, ziemniaki, jajko, majonez-najlepiej domowej produkcji lub zastąpiony jogurtem naturalnym)DZIEŃ IIŚNIADANIEjajko w koszulce na waflu ryżowym, pomidor z oliwą bazyliowąherbata czarna z cytrynąII ŚNIADANIEsmoothie z kiwi, szpinaku i ogórkaOBIADrosół z ryżempieczona karkówka w sosie własnym, kasza gryczana, buraczkideser: mus czekoladowy z orzechami włoskimiKOLACJAfaszerowana pieczona cukinia z fetą i selerem naciowymDZIEŃ IIIŚNIADANIEomlet z wędzonym łososiem i rukoląsok świeżo wyciskany z jabłka i grapefruitaII ŚNIADANIEsałatka z kurczakiem z sosem czosnkowym na jogurcie (składniki: smażona pierś drobiowa, sałata lodowa, czerwona cebula, pomidor)szklanka soku pomidorowegoOBIADmakaron bezglutenowy z kurczakiem i suszonymi pomidoramideser: pucharek świeżych owoców (kiwi, truskawki, banan, maliny)KOLACJApłatki gryczane na mleku z orzechami i suszoną moreląDZIEŃ IVŚNIADANIEpłatki kukurydziane z orzechami i rodzynkami z jogurtem naturalnymkakaoII ŚNIADANIEnaleśnik gryczany (składniki: mąka gryczna, mleko, jajko, sól) z serkiem mascarpone i malinamiOBIADbarszcz ukraińskiroladki z pstrąg a z serem camembertdeser: panna cotta z galaretką z herbaty rooibosKOLACJAsałatka z grillowanym łososiem (składniki: łosoś, sos winegret, jajko, ogórek kiszony, cebula)