Wykonanie
Manifest WiosennyManifest Wiosenny - naturalne
soki owocowe i warzywne. Żyj zdrowo i w zgodzie z naturą ! Odrzuć wszystko co sztuczne ! więcej→
Napój ImbirowyNapój Imbirowy przepis na rozgrzewający
napój przygotowany na bazie
imbiru,
miodu i
cytryny.
Napój imbirowy świetnie rozgrzewa i pobudza krążenie więcej→Batoniki, Muffinki,
Ciasteczka,
Czekoladki Bez kategorii Ciasta bez Pieczenia Ciasta i Desery Ciasta na Wielkanoc Ciasta Pieczone - Domowe Wypieki Ciasta Świąteczne Deserek.TV Desery
Jogurtowe Desery na Zimno Desery na zimno
Drinki,
Alkohole,
Likiery Jogurt to Zdrowie
Jogurty Naturalne Jogurty Owocowe Jogurty Owocowe Jogurty Smakowe Koktajle Dietetyczne i Energetyczne Koktajle
Jogurtowe Napoje Napoje Chłodzące
Napoje rozgrzewające Poradniki - Jak Zrobić? Poradniki Video Promocje Przepisy Dietetyczne Sklep Szybkie Przekąski Zdrowa ŻywnośćJak dekorować pierniczki – Film HDKliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronieDokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmieKOKTAJLE
NAPOJE PIERNIK
CZEKOLADA MURZYNEK SZARLOTKAJak dekorować pierniczki. Dziś jest dzień ozdabiania pysznych pierniczków lukrem – czyli ozdabianie i malowanie pierniczków . Osobiście nie mam cierpliwości do takiego zdobienia i lukrowania nie wspominając już o mych zdolnościach manualnych czego efekty widać poniżej:))) Ale to są moje osobiste polukrowane pierniczki 😉 co też widać na filmieDo lukrowania i zdobienia polecam
lukier królewski, gdyż jest najbardziej trwały i nie odpada od pierniczków czy
ciasteczek. Więcej porad znajdziecie poniżej,a w powyższym filmiku zobaczycie moje zmagania z lukrowaniem :)) Ale jedno muszę Wam powiedzieć, iż mimo braku zdolności manualnych muszę przyznać, że jest to bardzo fajna zespołowa zabawa w rodzinnym gronie przy fajnej muzyczce :))Zobacz też: Jak zrobić
Lukier Królewski lub Jak zrobić PierniczkiSkładniki: 1 porcja = 12 szt.
lukier królewski – zobacz jak zrobić,
barwniki spożywcze,rękaw cukierniczy lub małe torebeczki lub papier do pieczenia, lub barwniki naturalneniebieski – sok z
jagód,czerwony – sok z
buraków,zielony –
szpinak,żółty –
kurkumaDo dekorowani pierniczków będziemy potrzebowali rękawa cukierniczego i tu polecam zakup foliowych jednorazowych rękawów cukierniczych aby nie tracić czasu na mycie jednego rękawa wielokrotnego użytku. Innym rozwiązaniem są foliowe woreczki lub zwykły papier do pieczenia. Jeżeli chodzi o papier dopieczenia to przycinamy papier na arkusze o wymiarach 20 cm. x 20 cm – większe arkusze przy dekoracji lukrem będą mało poręczne. Arkusze zwijamy w tutkę / rożek / rękaw tak aby z jednej strony powstała cienka końcówka z bardzo mała dziurką. Górna część naszej tutki spinamy zszywaczem, a dół obklejamy taśma klejąca – dzięki tym zabiega nasz rękaw/tutka będzie bardziej stabilna.Gdy mamy już gotowy
lukier – przepis na
Lukier Królewski – dzielimy go na tyle części ile chcemy
mieć kolorów – przekładamy do osobnych miseczek lub filiżanek lub szklanek. Jeżeli
lukier jest zbyt lejący należy dodać trochę więcej
cukru i dokładnie wymieszać mikserem, aż
lukier będzie błyszczący, a
cukier rozpuści się i nie będzie grudek – to potrwa kilka minut. Do każdej porcji lukry dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy aby go równo rozprowadzić i uzyskać jednolita barwę. Uwaga: lepiej przygotować więcej lukru o danej barwie, ponieważ gdy nam go zabraknie to już nie dorobimy kolejnej porcji o dokładnie takim samym kolorze. Jeżeli chodzi o barwniki to możemy je kupić w większości sklepów spożywczych lub cukierniczych lub skorzystać z domowej metod
barwienia: niebieski – sok z
jagód, czerwony – sok z
buraków, zielony –
szpinak, żółty –
kurkumaGotowy kolorowy
lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub zrobionej tutki z papieru do pieczenia lub do woreczka foliowego i dokładnie zakręcamy / zawijamy górna cześć naszej tutki tak aby
lukier w czasie wyciskanie nie wypływał przez górna część. Nakładamy do połowy tutki. Następnie nożyczkami ucinamy sam róg tutki tak aby powstał mały otwór – na próbę wyciskamy
lukier i sprawdzamy czy powstający wzorek jest odpowiedniej szerokości, jeżeli jest zbyt wąski to powiększamy dziurkę tutki bardziej ją przycinając. Pierniczki dekorujemy możliwie cienką strużką lukru nie dotykając ich powierzchni. Najpierw dekorujemy brzegi tworząc obramowanie, a następnie wypełniamy środek lukrem o mniejszej gęstości. Wypełnianie proponuję pozostawić na sam koniec, gdyż
lukier który Wam pozostanie możecie rozrobić odrobiną
soku z cytryny i wtedy ładnie wypełni zaznaczone wzorki.Jeżeli dekorujemy pierniczki w kształcie zwierząt i chcemy zrobić drobne elementy np. oczy – to do ich dekoracji używamy wykałaczki lub zapałki. Końcówkę wykałaczki maczamy w lukrze i stawiamy małe kropki w wyznaczonych miejscach na pierniczkach.Do dekoracji możemy także użyć gotowych posypek lub ozdób, którymi posypujemy polukrowane pierniczki. Świerzy
lukier ładnie połączy pierniczki z ozdobami.Jak dekorować pierniczki – procedurę wykonania prezentuje powyższy film wideo.Autor: D
eserek.TVZobacz także:Muffinki
KokosoweTartaletki z
owocami i
galaretkąBabeczki
CzekoladowePierniczki
NewsletterZapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy
Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Dirt
Cake Szybki Deser na... Dirt
Cake przepis na szybki deser...
Soti Natural - Zielona
Herbata...
Soti Natural - Zielona
Herbata zamknięta...
Drożdżówki z
Makiem Drożdżówki z
makiem przepis na domowe...Tagi – wyszukaj3 bit
alkohole babeczki babeczki
czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki
bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia
bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie
budyń bułeczki
bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne
ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne
ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto
czekoladowe ciasto dietetyczne
ciasto drożdżowe ciasto
dyniowe ciasto francuskie ciasto
jogurtowe ciasto
marchewkowe ciasto
owocowe ciasto
razowe ciasto
shrek ciasto świąteczne ciasto ze
śliwkami cupcakes cynamonowiec
cytryna czekolada czekoladki deser desery desery
jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne
drinki drożdżowe drożdżówki
dynia frappe
galaretka gofry golden
syrop grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik
jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić
lukier jak zrobić mrożoną
kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka
kartofelki marcepanowe
kawa kawa latte
kawa mrożona
kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle
owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada
likier limonka lody lukier makowiec
malibu malina maliny mandarynki marcepan
marchew marchewka mascarpone masło mazurek
melon mięta migdały miód mleko mrożona
kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki
napój napoje napoje chłodzące
napoje rozgrzewające nutella
orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki
pomarańcze poradnik poradniki prince
polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne
rabarbar racuchy rafaello
rodzynki rogaliki
serek sernik sernik na zimno serniki shake
śmietana soki sól sól aromatyzowana
sorbet stefanka święta
syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno
tarta tartaletki tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort tort bez pieczenia
torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia
wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze
śliwkami żurawina