Wykonanie
Manifest WiosennyManifest Wiosenny - naturalne
soki owocowe i warzywne. Żyj zdrowo i w zgodzie z naturą ! Odrzuć wszystko co sztuczne ! więcej→
Napój ImbirowyNapój Imbirowy przepis na rozgrzewający
napój przygotowany na bazie
imbiru,
miodu i
cytryny.
Napój imbirowy świetnie rozgrzewa i pobudza krążenie więcej→Batoniki, Muffinki,
Ciasteczka,
Czekoladki Bez kategorii Ciasta bez Pieczenia Ciasta i Desery Ciasta na Wielkanoc Ciasta Pieczone - Domowe Wypieki Ciasta Świąteczne Deserek.TV Desery
Jogurtowe Desery na Zimno Desery na zimno
Drinki,
Alkohole,
Likiery Jogurt to Zdrowie
Jogurty Naturalne Jogurty Owocowe Jogurty Owocowe Jogurty Smakowe Koktajle Dietetyczne i Energetyczne Koktajle
Jogurtowe Napoje Napoje Chłodzące
Napoje rozgrzewające Poradniki - Jak Zrobić? Poradniki Video Promocje Przepisy Dietetyczne Sklep Szybkie Przekąski Zdrowa Żywność
Jogurt NaturalnyJogurt naturalny to fermentowany
napój mleczny, który jest znany od kilku tysięcy lat. Nazwa „Jogurt” pochodzi o słowa „kwaśne
mleko z
języka tureckiego „ya-urt” . Ten
napój mleczny od bardzo dawna jest bardzo popularny w krajach Bałkańskich, a najbardziej popularny jest w Bułgarii. Właśnie w Bułgarii przypisuje się jogurtowi szczególne właściwości uzdrawiające i odradzające. Uważa się, że min. to picie
jogurtu jest jednym z czynników długowieczności ludów Bałkańskich. Natomiast naukowcy z Japonii przeprowadzili badania i udowodnili naukowo, że picie
jogurtu pozwala wyleczyć lekkie przypadki chorób popromiennych oraz zapobiega ich powstawaniu. Sam
jogurt wzmacnia odporność organizmu min. na tyfus i gruźlicę oraz w znacznej mierze powoduje szybszy powrót do zdrowia po zażywaniu antybiotyków. Jednocześnie działa kojąco i uspokaja przy nadpobudliwości nerwowej i wpływa pozytywnie na bezsenność, przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych oraz cukrzycy.
Jogurt naturalny zawiera ok. 3,3%
białka, 2 – 6% tłuszczu,3,1%
cukru,08% kwasu
mlekowego oraz śladowe niewielkie ilości
alkoholu. Tylko w 1 szklance
jogurtu znajduje się ok. 415 miligramów bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, witaminy oraz inne biopierwiastki.Produkcja
jogurtu odbywa się z
mleka pasteryzowanego, które jest zagęszczane przez odparowanie. Następnie dodaje się kultury bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, których fermentacja przebiega przez kilka godzin w temperaturze 42 do 450 C.Należy pamiętać o tym, iż osoby dorosłe lepiej przyswajają
napoje fermentowane niż tradycyjne
mleko. A dzieję się tak, ponieważ z im człowiek starszy tym mniej laktozy produkuje jego organizm, , a laktoza to enzym, który jest odpowiedzialny za rozkładanie
cukrów prostych. Organizm człowieka 3
razy szybciej dokonuje trawienie
jogurtu niż zwykłego
mleka.
Jogurty zawierają także więcej witaminy z grupy B, więcej wapnia i więcej kwasu foliowego. W jogurtach znajdują się także substancje antybakteryjne, które są odpowiedzialne za zwalczanie bakterii jelitowych oraz zmniejszają proces powstawania „złego cholesterolu”.
Jogurt wzmacnia nasz system odpornościowy, ułatwia wchłanianie wapnia, żelaza oraz witamin. Jest także przydatny przy zaparciach i wzdęciach.
Naturalny jogurt działa jak lekarstwo przeciwbiegunkowe.
Jogurt odbudowuje właściwą mikroflorę przewodu pokarmowego zniszczona przez zażywanie antybiotyków.
Jogurt to zdrowie
NewsletterZapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy
Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Ciasto Prince
Polo Ciasto Prince
Polo przepis z czekoladowymi...
Dirt
Cake Szybki Deser na... Dirt
Cake przepis na szybki deser...
Napój Imbirowy Napój Imbirowy przepis na rozgrzewający
napój...
Manifest Wiosenny Manifest Wiosenny - naturalne
soki owocowe...
Soti Natural - Zielona
Herbata...
Soti Natural - Zielona
Herbata zamknięta...Tagi – wyszukaj3 bit
alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki
bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia
beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie
budyń bułeczki
bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta świąteczne ciasta wielkanocne
ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne
ciasto drożdżowe ciasto
dyniowe ciasto francuskie ciasto
jogurtowe ciasto kubuś ciasto
marchewkowe ciasto
owocowe ciasto
razowe ciasto
shrek ciasto świąteczne ciasto z
owocami ciasto ze
śliwkami cupcakes cynamonowiec
cytryna czekolada czekoladki deser desery desery
jogurtowe dietetyczne
drinki drożdżowe drożdżówki
dynia dżem frappe
galaretka gofry golden
syrop golden
syrup herbata herbata rozgrzewająca
herbatniki imbir jabłecznik
jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić
lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka
kawa kawa i
herbata kawa latte
kawa mrożona
kawa przepisy
kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle
owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada
likier limonka lody lukier makowiec
malibu malina maliny mandarynki marcepan
marchew marchewka mascarpone masło mazurek
melon mięta migdały miód mleko mrożona
kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki
napój napoje napoje chłodzące
napoje rozgrzewające nutella
orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki
pomarańcze poradnik poradniki prince
polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne
rabarbar racuchy rafaello
rodzynki rogale rogaliki semiferddo
serek sernik sernik na zimno serniki shake
śmietana sól sól aromatyzowana
sorbet sos stefanka
syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno
tarta tartaletki tiramisu torcik tort
torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia
wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze
śliwkami żurawina