Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Rzewień ogrodowy, potocznie zwany
rabarbarem to interesująca roślina, która przez wiele lat uważana była za niejadalną. Po zaakceptowaniu jej przez ludzi jako substratu kuchennego, panowało przekonanie, że ciężko jest ugotować z niego coś innego niż kompot lub
ciasto drożdżowe. Obecnie kucharze łamią te stereotypy i raczą nas
rabarbarem na sto sposobów. Ale czy my wiemy o nim coś więcej?Geneza kompotuW Europie odnotowano go jako roślinę jadalną dopiero w XVIII w. Jak się okazuje przywędrował do nas z Chin. Występuje on w dwóch odmianach, kuchennej – rzewień ogrodowy i „aptecznej” – rzewień lekarski. Jestem pewna, że kuchenna jest Wam bliższa niż lekarska, pamiętacie letni smak babcinego kompotu? Z pewnością to jedno z intensywniejszych empirycznych wspomnień z naszego dzieciństwa, ach jak on pachniał!Dorodne łodygi trafiają na nasze stoły w maju i czerwcu, później stają się gorzkie. Wtedy przypada prawdziwy
rabarbarowy szał kuchenny. Warto wspomnieć, że liście tej rośliny są toksyczne, a wspomniane wcześniej łodygi to, paradoksalnie, jej ogonki listkowe.
Rabarbar jest mrozoodporną byliną, czyli rośliną wieloletnią. W poradniku ogrodnika wyczytałam kiedyś, że z nasion wysiać jest go stosunkowo ciężko i lepiej rozmnażać go przez podział rośliny.
Rabarbar jest
panem na włościach i lubi żyzną glebę, z łatwym dostępem do
wody.
Daje obfite plony i zaopatrzy w surowiec czteroosobową rodzinę już z dwóch, solidnych krzaków.
Owoc czy warzywo ?Każdy, nigdy nie uwierzę, że nie nawet jeśli zaprzeczycie, toczył z mamą lub rówieśnikami rozmowę na ten temat. Otóż
rabarbar jest klasyfikowany jako warzywo, a jego kuzynem jest
szczaw. Jedzony na słodko może być zagwostką filozoficzną i wprawiać w zadumę, ale gwarantuję Wam, że można z niego przygotować wytrawny dodatek do pieczeni czy pasztetu, przepisy znajdziecie niżej.Wartości odżywczeŁodygi rzewienia ogrodowego są niskokaloryczne – zawierają 20 kcal w 100 g. Mają
wile witamin, mikro- i makroelementów a także błonnika. W największym stężeniu występują tu witaminy B9 (kwas foliowy), C, E i beta-karoten – najbardziej aktywny izomer (przestrzenna forma – jestem po profilu biologiczno chemicznym, stąd te uchodzące za fachowe wstawki) witaminy A. Znajdziecie w nim także masę minerałów: potasu,
sodu, fosforu, magnezu oraz wspomniany błonnik. Warto wspomnieć, że
rabarbar ma sporo szkodliwego kwasu szczawiowego, który może wypłukiwać wapń z organizmu. Nie powinny jeść go osoby chore na nerki, osteoporozę lub reumatyzm. Zdrowym wystarczy dodanie do
rabarbarowych dań składnika
mlecznego,
orzechów lub zjedzenie na drugie danie
szparagów z
parmezanem i
natką pietruszki będących świetnym źródłem wapnia.Kwaśna łodyga z
cukremPamiętacie ten dziecięcy sposób zjadania kwaśnych łodyg? Obieranie ich, mycie, maczanie w cukrze i zajadanie, głośno chrupiąc, wykrzywiając usta w błogim uśmiechu? To najlepszy „polny” deser lat 90-tych. Dziś warto wracać do tradycji, obierzcie więc kilka łodyg, ugotujcie z nich orzeźwiający kompot lub upieczcie słodkie
biszkoptowe ciasto. Jeżeli szukacie czegoś ekstra – znajdzie się tutaj coś na miarę Waszych potrzeb oto przepisy
rabarbarowe, mojego autorstwa, specjalnie dla Was.5 pomysłów na
RABARBAR:1.
Kaczka +
Rabarbar +
TruskawkiPieczona lub smażona, bastowana
masłem kaczka – mam tu na myśli kaczą pierś lub nóżkę, marynowaną w ziołach to coś wspaniałego.Pierś z
kaczki natnijcie w kratkę od strony skóry i zamarynujcie w solance (10% roztworze) – 30 minut wystarczy. Po tym czasie
mięso osuszcie i smażcie od zimnej patelni, skórą do dołu. Gdy się wytopi, dodajcie zmiażdżony ząbek
czosnku, gałązkę
tymianku i solidną łyżkę
masła, obróćcie
kaczkę i polewajcie spienionym
masłem. Smażcie 2-3 minuty. Odstawcie aby odpoczęła. Obrany i pokrojony
rabarbar przesmażcie na patelni z
cukrem i kilkoma
truskawkami, możecie dodać
syropu z pędów sosny lub
miodu wrzosowego. Gotujcie 5 minut aż zmiękną.
Kaczkę pokrójcie w poprzek w paski, rozłóżcie na talerzu dekorując sosem i kawałkami
truskawek i
rabarbaru, świeżymi listkami
mięty oraz dodatkiem w postaci np.
pure z
pietruszki lub
selera,
kaszy pęczak z
masłem i
winem lub niepalonej
kaszy gryczanej.2.
Wątróbka +
masło +
rabarbarPasztet z
wątróbki z
masłem i pieczonym
rabarbarem to prawdziwy rarytas. Przesmażoną na
maśle wątróbkę miksujecie z garścią
pistacji (solonych) i przesmażoną
cebulą. Przekładacie do formy i chłodzicie – coś w podobie do terriny.Obrane łodygi
rabarbaru smarujecie
oliwą i
miodem, pieczecie w 180 stopniach przez 20 minut. Pasztet serwujecie na ciemnym
chlebie, posypany
pistacjami z pieczonym
rabarbarem.3.
Burak +
rabarbar +
melisaChłodnik z pieczonego
buraka, duszonego
rabarbaru z
miodem,
oliwą,
czerwoną cebulą i
melisą to nowa wersja letniego
rabarbarowego orzeźwienia.4 pieczone
buraki, miksujecie z obranymi, pokrojonymi, podsmażonymi łodygami
rabarbaru, dodajecie 3/4 l
kefiru, siekaną
melisę, doprawiacie
solą i
pieprzem. Schładzacie. Podajecie z siekaną w kosteczkę
czerwoną cebulą,
melisą i kapką mętnej, hiszpańskiej
oliwy z oliwek.4.
Kurczak +
rabarbar +
jabłkoWiejskiego
kurczaka porcjujecie (możecie użyć także 1,5 kg ćwiartek), nacieracie
oliwą,
solą morską,
pieprzem (świeżo tłuczonym) i
tymiankiem. Odstawiacie na godzinę. Po tym czasie przesmażacie go na patelni, przekładacie do gęsiarki lub żeliwnego rondla ( jest w nich coś magicznego – sprawiają, że posiłek to poezja smaku) zalewacie 1l
soku jabłkowego, dodajecie 2 łyżki
miodu, oraz 1/2 kg obranych, posiekanych łodyg
rabarbaru.Pieczecie 2 h w temp. 150 stopni. Tak przygotowane
mięso najlepiej smakuje z
pure ziemniaczanym,
selerowym lub
młodą marchewką. CUDOWNOŚĆ.5. TRADYCYJNE ZAKOŃCZENIE:Tradycyjnie: 4
jajka, 5 łyżki
mąki, 8 łyżek
cukru, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,
laska wanilii lub
aromat waniliowy, 1 kg
rabarbaru,
galaretka truskawkowa 1 op., listki
miętyRabarbar obrać. 3/4 porcji pokroić w kostkę resztę odstawić.
Jajka ubić z
cukrem nad kąpielą
wodną, dodać ziarna
wanilii lub
aromat waniliowy. Zestawić z garnka i przesiać doń
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wylać do okrągłej blaszki o średnicy 23-25 cm, na wierzchu rozłożyć pokrojone łodyżki. Piec w 180 stopniach, góra dół, przez 40 minut.Z reszty
rabarbaru wycisnąć sok, przelać go do miarki.
Galaretkę rozpuścić w 125 ml gorącej
wody. Wymieszać ją z 250 ml soku z
rabarbaru. Odstawić. Do lekkiego stężenia.Tężejącą
galaretkę wylać na ostudzone ciasto. Schłodzić. Przed podaniem udekorować listkami
mięty.6. EKSPRESOWO:
CIASTO FRANCUSKIE +
RABARBAR +
CYNAMON1. op.
ciasta francuskiego, 1
jajko, 6 łyżek
cukru, 1 łyżeczka
cynamonu, 2/3 kg
rabarbaruRabarbar obrać, pokroić w długie kawałki, odpowiadające średnicy blachy do pieczenia.Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia w blaszce i posmarować
jajkiem. Na wierzchu ułożyć wzdłuż długie łodygi
rabarbaru.
Cukier wymieszać z
cynamonem, mieszanką posypać
rabarbar.Piec w 190 stopniach 25 minut. Tartę posypać
cukrem pudrem i podawać z
jogurtem naturalnym lub
śmietaną.
Rabarbarowe smakołyki, życzą Wam miłego dnia!Powiązane notki:Krem
śniadaniowy z
kaszy z
rabarbaremDeser
rabarbarowy – przepis na śniadanieCiasto
jogurtowe z
rabarbarem i kruszonką
Konfitura (
dżem ) z
rabarbaru z różą (
rabarbarowo – różana )Najlepsze ciasto
jogurtowe z
rabarbarem i kruszonką