Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowa 2 szklanek
jajka 8 sztuk
cukier 1,5 szklanek
oliwa 8 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
aromat waniliowy według uznania
truskawki 500 gramów
masło 1 kostek
cukier puder 0,5 szklanek
galaretka truskawkowa 1 sztukWykonanie:
Jajka ubić z
cukrem, ubijając, dodawać po łyżce
oliwy, po czym delikatnie, ale dokładnie wymieszać z
mąką i
proszkiem do pieczenia oraz aromatem. Przełożyć do średniej wielkości torownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min w 180 stopniach. Z ostudzonego
biszkoptu odciąć wierzch. Grubą spodnią część wydrążyć.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na puch, dodać pokruszone ciasto i zmiksowane
truskawki (mogą być mrożone), utrzeć mikserem. Wymieszać nadzienie z tężejącą
galaretką przyrządzoną z połowy
wody podanej w przepisie na opakowaniu. Wypełnić masą spód
biszkoptu, przykryć wierzchem. Posypać
cukrem pudrem lub polać dowolną białą polewą i schłodzić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: