Wykonanie
Jeśli macie ochotę na proste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Was.Najłatwiejsze ciasto w świecie, tym razem z
truskawkami!Ciasto jest cudownie miękkie, puszyste, nie za słodkie i lekkie.Wyszło bardzo smacznie w połączeniu z
ricottą.Przepis jest prosty w przygotowaniu. Nie wymaga dużo pracy. Zawsze się udaje.Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy 21-22cm :230 g
truskawek200 g
sera ricotty200 g
mąki16 g
proszku do pieczenia2
jajka200 g
cukru2 łyżki
oliwy2 łyżki
mlekamasło i
mąka do wysmarowania formy
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na pół.Szykujemy tortownicę, smarujemy
masłem i posypujemy
mąką.Ucieramy
ser ricotta z
cukrem na puszysty krem.
Możemy użyć do ucierania malaksera, później gdy dodajemy
mąkę, mieszamy ręcznie.Dodajemy powoli po jednym
jajku.
Dodajemy
oliwę i mieszamy.
Gdy masa będzie gładka i puszysta dodajemy powolutku przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia,
mieszamy delikatnie za pomocą
łopatki od góry do dołu.Na samy końcu dodajemy
mleko i mieszamy
łopatką.Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.Na wierzchu układamy
truskawki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 - 35 min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy
cukrem pudrem.Polecam !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)