Wykonanie
Rabarbar się doczekał;D W końcu upiekłam coś z jego udziałem. Padło na ciasto przypominające to, które
jadłam w Cafe
Anna Blume w Berlinie, stąd na zdjęciu pamiątkowa podkładka z
planem tego miasta. Moja wersja różni się jednak od tamtego znacząco, ale też jest pyszna. No i dużo zdrowsza, bo zamiast kruchego
spodu mamy taki z
jogurtem naturalnym i mniejszą ilością
masła. Naprawdę polecam, smakuje bardzo dobrze i godnie zastępuje kruche ciasto. A teraz idę zjeść ostatni kawałek;D
- 350g
mąki- 45g
cukru pudru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 50g
masła- 1
jajko- 120g
jogurtu naturalnego- 700g
rabarbaru (po odkrojeniu
niepotrzebnych części)
- 80g
cukru (można dać więcej)
- 1 łyżka
cynamonu- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- ew.
cukier puder do posypania
W misce wymieszać
mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia.
Dodać pokrojone w kostkę
masło i rozgnieść palcami.
Dodać
jajko i
jogurt naturalny i wyrobić gładkie ciasto.
Owinąć je folią i schować do lodówki.
Nasmarować tortownicę o średnicy 21cm.
Odkroić 2/3 ciasta i rozwałkować na cienki okrągły placek.
Wyłożyć nim tortownicę, ponakłuwać, przykryć papierem
do pieczenia i obciążyć
fasolą.
Piec w temperaturze 190 st. C przez 15 minut.
Przygotować nadzienie: oczyścić
rabarbar, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka razem z
cukrem (i ew. odrobiną
wody).
Gotować przez kilka minut i odparować.
Dodać
mąkę ziemniaczaną i zagotować, mieszając.
Zdjąć papier do pieczenia z
fasolą i piec jeszcze przez 10 minut, aż ciasto się zarumieni.
Wyłożyć nadzienie na podpieczony spód i zetrzeć na wierzch resztę ciasta.
Piec jeszcze przez 25 minut.
Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia lub jeść jeszcze ciepłe, w zależności czy chcemy, by nadzienie zastygło, czy wolimy coś w rodzaju crumble z
rabarbarem. Po ostygnięciu ciasto dobrze jest schłodzić w lodówce, by nadzienie jeszcze bardziej się zestaliło, ale ja np. lubię taką apetyczną konsystencję. Można też dodać więcej
mąki, poza tym wszystko zależy od tego, czy dopuścimy do rozgotowania
rabarbaru:)
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal