Wykonanie
Dziś przepis na proste i pyszne ciasto w
owocami, idealne do popołudniowej
kawy. Trochę podobne do klasycznego ciasta ucieranego.Podchodziłam do tego przepisu dwa
razy. Chciałam zrobić bardzo lekkie
waniliowe ciasto, a ponieważ planowałam dodać
maliny, uznałam że ciasto z bardzo małą ilością
mąki utrzyma takie lekkie
owoce i użyłam tylko 1 szklanki
mąki. Niestety troszkę się przeliczyłam z tą lekkością. Co prawda smakowało wspaniale, ale
maliny wpadły całkiem do środka, przez co środek ciasta zawilgł i nie wyrosło tak jak powinno, więc nie
będę się nim publicznie chwalić. Za to po delikatnej modyfikacji ciasto utrzymało
śliwki, które są sporo cięższe.
Składniki:
1,5 szklanki
mąki (szklanka ma 200 ml)pół kostki
masła2/3 szklanki
cikru1 duże
jajko3 łyżki
jogurtu naturalnego (u mnie bałkański)1 łyżka
maki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczenia (czubata)
cukier z prawdziwą
waniliąok. 40 dkg
śliwekcynamon mielony
cukier puder do dekoracji
Masło,
cukier i
cukier z
wanilią utrzeć na puchatą masę (używam robota kuchennego). Następnie dodawać na zmianę
jajko (później po łyżce
jogurtu) i
mąkę i miksować krótko, żeby się połączyło z resztą składników (jako ostatnią porcję sypkich składników dodać
mąkę ziemniaczaną i proszek od pieczenia). Przygotować małą tortownicę (23 cm średnicy) - spód wyłożyć folią aluminiową, całość wysmarować
masłem i wysypać
mąką lub
bułką tartą. Przelać ciasto do formy.
Śliwki umyć, osuszyć, przekrawać na pół i usuwać pestki, a następnie ułożyć na cieście. Każdą
śliwkę posypać szczyptą
cynamonu.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto 40-50 minut (najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem - jeśli po nakłuciu wychodzi suchy, ciasto jest gotowe). Po wyjęciu przestudzić i oprószyć
cukrem pudrem.