ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na proste i pyszne ciasto w owocami, idealne do popołudniowej kawy. Trochę podobne do klasycznego ciasta ucieranego.Podchodziłam do tego przepisu dwa razy. Chciałam zrobić bardzo lekkie waniliowe ciasto, a ponieważ planowałam dodać maliny, uznałam że ciasto z bardzo małą ilością mąki utrzyma takie lekkie owoce i użyłam tylko 1 szklanki mąki. Niestety troszkę się przeliczyłam z tą lekkością. Co prawda smakowało wspaniale, ale maliny wpadły całkiem do środka, przez co środek ciasta zawilgł i nie wyrosło tak jak powinno, więc nie będę się nim publicznie chwalić. Za to po delikatnej modyfikacji ciasto utrzymało śliwki, które są sporo cięższe.
Składniki:
1,5 szklanki mąki (szklanka ma 200 ml)
pół kostki masła
2/3 szklanki cikru
1 duże jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie bałkański)
1 łyżka maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
cukier z prawdziwą wanilią
ok. 40 dkg śliwek
cynamon mielony
cukier puder do dekoracji
Masło, cukier i cukier z wanilią utrzeć na puchatą masę (używam robota kuchennego). Następnie dodawać na zmianę jajko (później po łyżce jogurtu) i mąkę i miksować krótko, żeby się połączyło z resztą składników (jako ostatnią porcję sypkich składników dodać mąkę ziemniaczaną i proszek od pieczenia). Przygotować małą tortownicę (23 cm średnicy) - spód wyłożyć folią aluminiową, całość wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Śliwki umyć, osuszyć, przekrawać na pół i usuwać pestki, a następnie ułożyć na cieście. Każdą śliwkę posypać szczyptą cynamonu.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto 40-50 minut (najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem - jeśli po nakłuciu wychodzi suchy, ciasto jest gotowe). Po wyjęciu przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2012/08/ciasto-jogurtowe-ze-sliwkami.html