Wykonanie
Połączenie piaskowca z
owocami to prawdziwa rewelka, przynajmniej dla nas. Ciacho jest puszyste w strukturze, świetnie trzyma świeżość. Jeśli chodzi o dobór
owoców, panuje tu pełna dowolność, łącznie z tymi mrożonymi lub odsączonymi z kompotu. Szybkie i bezproblemowe, gorąco polecam :)
1 szklanka
mąki pszennej ( optymalnie tortowej)1 szklanka
mąki ziemniaczanej200 gramów
masła4
jaja3/4 szklanki
cukru1 płaska łyżka
cukru z
wanilią2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaokoło 600 gramów dowolnych
owoców ( u mnie
śliwki)dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
Masło roztapiamy i schładzamy do temperatury pokojowej.Obie
mąki przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.Całe
jaja ubijamy z obydwoma
cukrami na puszysty krem. Do masy jajecznej dodajemy tłuszcz,
mąki, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Owoce pozbawiamy pestek, dzielimy na mniejsze części.Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia ewentualnie smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą lub
kaszą manną, wylewamy ciasto, układamy
owoce ( nie wciskamy ich w ciasto).
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 - 55 minut, do zezłocenia ciasta.Jeszcze ciepłe posypujemy
cukrem pudrem.