Wykonanie
Dzień dobry!Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z
jabłkami,
dynią i
śliwkami.
Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze
śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu.Nie pożałujecie! :-)Przepis pochodzi z Moich Wypieków.Składniki:Ciasto:200 g
masłaszczypta
soli160 g
cukru4 duże
jajka200 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia600 g dowolnych
owoców (u mnie
śliwki)Kruszonka:150 g
mąki100 g
masła50 g
cukru pudruWykonanie:Aby zminimalizować ryzyko zakalca, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Pracę rozpoczynamy od utarcia
masła, dodajemy stopniowo
cukier, szczyptę
soli, a następnie
jajka.Wszystkie składniki sypkie przesiewamy i stopniowo dodajemy do mokrych składników, mieszamy ręcznie, łyżką lub szpatułką.Masę wylewamy na formę, ja użyłam tortownicy ok. 23 cm średnicy.
Owoce, u mnie
śliwki, dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście, rozcięciem do góry, możemy lekko docisnąć.Z
mąki,
masła i
cukru zagniatamy kruszonkę i dokładnie pokrywamy nią ciasto i
owoce.Ciasto wstawiamy do pikarnika rozgrzanego do 175 st. i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Na koniec możecie zrumienić kruszonkę górną grzałką.Smacznego!