ßßß
Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu.Nie pożałujecie! :-)Przepis pochodzi z Moich Wypieków.Składniki:Ciasto:200 g masłaszczypta soli160 g cukru4 duże jajka200 g mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia600 g dowolnych owoców (u mnie śliwki)Kruszonka:150 g mąki100 g masła50 g cukru pudruWykonanie:Aby zminimalizować ryzyko zakalca, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Pracę rozpoczynamy od utarcia masła, dodajemy stopniowo cukier, szczyptę soli, a następnie jajka.Wszystkie składniki sypkie przesiewamy i stopniowo dodajemy do mokrych składników, mieszamy ręcznie, łyżką lub szpatułką.Masę wylewamy na formę, ja użyłam tortownicy ok. 23 cm średnicy.
Owoce, u mnie śliwki, dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście, rozcięciem do góry, możemy lekko docisnąć.Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę i dokładnie pokrywamy nią ciasto i owoce.Ciasto wstawiamy do pikarnika rozgrzanego do 175 st. i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Na koniec możecie zrumienić kruszonkę górną grzałką.Smacznego!