Wykonanie
Z okazji moich dzisiejszych urodzin, postanowiłam upiec ciasto do pracy. Padło na ucierane (moje ulubione). A że sezon z
truskawkami (podobno) dobiega końca, użyłam je do ciasta, a na wierzch mnóstwo kruszonki!
Powiem tak-PYCHA! To ciasto zawsze wychodzi. Przepis dostałam od swoich Przyjaciółek ładnych parę lat temu. Do ciasta można użyć każdych
owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych.

Składniki (na blachę 20x30):ciasto:- 100g miękkiego masła/margaryny- 4
jajka- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej- 2,5 szklanki
mąki pszennej tortowej- 1,5 szklanki
cukru (1 szklanka jeśli ciasto robimy bez
owoców)- 3,5 łyżeczki
proszku do pieczenia (płaskich)- 3/4 szklanki
jogurtu naturalnego- 600g
owocówkruszonka:- 100g zimnego
masła- 12 łyżek
mąki- 4-5 łyżek
cukru pudru
Masło/margarynę roztopić i przestudzić.
Jajka utrzeć z
cukrem. Dodać ostudzone
masło. Dokładnie utrzeć. Dodać przesianą mieszankę mąk i
proszku do pieczenia, cały czas ucierając dodać
jogurt.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać
bułka tartą. Wyłożyć ciasto. Układać
owoce na cieście. Jeśli używamy dużych
truskawek przeciąć je na pół i ułożyć przecięciem ku górze. Równomiernie obsypać kruszonką (wszystkie składniki umieścić w misce i posiekać
ostrym nożem, następnie rozetrzeć palcami, jeśli kruszonka będzie za mokra dosypać
mąki).Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok.40-50min do tzw suchego patyczka. Ważne jest, aby do ciasta zajrzeć dopiero po 30minutach pieczenia, bo inaczej ciasto opadnie.

Smacznego!Moja rada:Jeżeli do ciasta użyjemy
owoców mrożonych, nie rozmrażać ich przed ułożeniem na cieście. Jeśli będą to
śliwki, to układać ściśle, skórką do dołu, a w dziurkę po pestce wsypać trochę
cukru z
cynamonem. Natomiast
truskawki,
jagody czy
maliny warto przed ułożeniem obtoczyć w
bułce tartej, dzięki
czemu nie puszczą za dużo soku podczas pieczenia.Ciasto też można upiec w prodiżu. Pieczemy ok 50min w wysmarowanym i obsypanym
mąką lub
bułką tartą prodiżu.