ßßß Cookit - przepis na Jogurtowe z rabarbarem na kruchym spodzie

Jogurtowe z rabarbarem na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

To ciasto robiłam jakiś czas temu..
Składniki spodu:
1 szkl.mąki
1 łyżka śmietany
1/3 kostki margaryny
1 jajko
kilka łyżek dżemu
Składniki ciasta jogurtowego:
4 jajka
1 kostka masła
30 dkg jogurtu
2 szkl.mąki
1 szkl.cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
rabarbar
Szybko zagnieść ciasto na spód i schłodzić przez około 1 godzinę.Następnie wyłożyć na blaszkę,widelcem zrobić dziurki i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.Lekko przestudzić , posmarować dżemem. Żółtka oddzielić od białek.Żółtka utrzeć z 1/2 szkl.cukru, cały czas miksując dodać masło, a gdy masa będzie jednolita połączyć z jogurtem. Z białek i reszty cukru ubić pianę.Do masy żółtkowej dodawać na przemian cały czas mieszając pianę z białek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Masę wyłożyć na spód z dżemem.Ułożyć dowolne owoce i piec przez około 45 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/06/jogurtowe-z-rabarbarem-na-kruchym.html