Wykonanie
Coś dla amatorów kruszonki. Smaczne, słodkie i bardzo chrupiące ciasto. Świetnie smakuje z kwaskowatymi
dżemami np. z
porzeczkowym albo
śliwkowym. Próbowałam piec też z
jabłkowym musem. Mnie smakowało bardzo. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu, a pyszne tak, że niebo w gębie:) Przepis przyniósł do domu wprawny łowca dobrych receptur, czyli mój małżonek.SKŁADNIKI0,5 kg
mąki25 dkg
margaryny lub
masła2
jajka25 dkg
cukru1 małe opakowanie
proszku do pieczenia1 małe opakowanie
cukru wanilinowegodżemWYKONANIEZ podanych składników robimy kruszonkę. Połowę kruszonki wsypujemy do tortownicy. Na to wykładamy
dżem i rozsmarowujemy go.
Dżem przysypujemy pozostałą połową kruszonki. Wyrównujemy. Pieczemy w 200 stopniach, przez ok.30-40 min.