Wykonanie
Wariacji
truskawkowych ciąg dalszy :) Tym razem klasycznie na kruchym cieście. Przepis zaczerpnięty z maminych zeszytów, sprawdzony i nadający się do
owoców każdego rodzaju ;)
Truskawki można zakupić w coraz niższej cenie, zatem nie pozostaje nic innego jak upiec całą blaszkę pysznego kruchego ciasta :)Składniki3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru2
jajka1 kostka
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 saszetka
cukru wanilinowego (16g)kruszonka :
margaryna,
mąka,
cukier - w ilości na oko :)Wykonanie:Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy tak długo, aż wyrobimy świecącą kulę, (w trakcie, jeśli ciasto jest za mokre, można podsypywać troszkę
mąką). Następnie wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką blaszkę.I tutaj moja dobra rada: ciasto najlepiej urywać na kawałki i układać na blaszce obok siebie, następnie maczając palce w wodzie rozłożyć je po całej blaszce łącząc wszystkie kawałki.Jak już ciasto zostanie ułożone w blaszce, należy je posypać
bułką tartą - zapobiegnie to nadmiernemu wsiąkaniu
soku owocowego w ciasto. A
potem zostaje już tylko poukładanie umytych i pokrojonych
truskawek na cieście i posypaniu kruszonką, ( co nie jest konieczne).
Ciasto pieczemy rozgrzanym do 180st piekarniku przez ok. 50-60 minut w zależności od mocy piekarnika. Mój nie
daje sobie tak świetnie rady, dlatego pieczenie musiałam przedłużyć. Najlepiej jest sprawdzać patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Ostudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego! :)