Wykonanie
ABC zdrowego żywienia to dział, w którym myślę, że poruszam najważniejsze zagadnienia związane ze zdrowym żywieniem. Dla niektórych zawarte tu informacje będą czymś oczywistym, lecz przeglądając wiele for, porad na internecie zauważam,iż wiele osób nastawia się negatywnie do niektórych produktów oraz posiada błędna wiedzę. Jeśli uda mi się poszerzyć wiedzę chociaż jednej osoby już uznam to za sukces;)
Będę powoli uzupełniać ten post. Dlatego polecam zaglądać i szukać nowości. Poszerzać swoja wiedzę;) Pozdrawiam ciepło;)A jak
Arbuz,
AnanasArbuzy są
owocami, które w ok. 90% składają się z
wody, gdy jest na nie sezon - warto nimi uzupełniać ilość
napojów, które są nam niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Nie zawiera tłuszczu, ani cholesterolu. Ponadto
arbuz wykorzystywany jest do wiele zabiegów kosmetycznych.
Ananas posiada właściwości poprawiające trawienie, polecany jest przy schorzeniach żołądka, jelit, wątroby oraz przy niestrawności. Zawiera witaminę C, B6 oraz mangan i miedź.B jak BłonnikNa wzdęcia oraz przy ogólnym oczyszczaniu organizmu pomoże błonnik, o którym ostatnio każdy z nas słyszy. Ja polecam w postaci
płatków, ale znajdziemy go także w świeżych owocach i warzywa,
pełnoziarnistym pieczywie oraz kaszach.C jak CynkNa jego niedobory mogą cierpień kobiety w młodym wieku oraz zażywające środki antykoncepcyjne, ponadto wegetarianie oraz osoby stosujące diety niskokaloryczne. W warzywach oraz owocach w większości nie występuje cynk, najwięcej znajduje się go w produktach pochodzenia zwierzęcego. Większe zapotrzebowanie na cynk jest charakterystyczne dla kobiet w ciąży. Cynk znajdziemy w: ostrygach, pestkach
słonecznika i dyni, grzybach, rybach, drożdżach
piwnych,
mięsie drobiowym, jajkach,
pełnoziarnistym pieczywie.D jak DietaW Diecie najważniejsze jest to, aby była zrównoważona oraz aby nas nie głodziła, tylko zawierała odpowiednio dobrane produkty, które powoli pozwolą nam zrzucić kilka kilo jednocześnie nie zubożając organizmu.W czasie diety warto pić
mleko i spożywać jego
przetwory.
Nabiał jest źródłem wapna, które ułatwia utratę wagi i zachowania smukłej figury.
Dorsz,
mintaj i
sola to
ryby niskokaloryczne, przyśpieszające przemianę materii - dlatego warto o nie wzbogacić swoją dietę.E jak Ekologiczna ŻywnośćPamiętajmy,iż ekologiczna żywność
winna dosiadać odpowiednie atesty. Na rynku często możemy spotkać się z ta nazwą, lecz produkty tak naprawdę nie są ekologiczne. Liczy się tutaj sposób uprawy danych produktów oraz ich przerób.F jak FlawonoidyTo barwniki roślinne - wspomagające działanie witamin A,C,E i dzięki temu - chroniące nas przed wolnymi rodnikami.
Jagody to jeden z
owoców, który posiada ich całkiem dużą ilośćG jak
Gorzka CzekoladaTak boimy się
czekolady, a dobra
gorzka czekolada jest tym co najlepsze dla naszego organizmu - jesienią czy zimą - gdy obserwujemy u nas spadek nastroju. Łagodzi niepokój, powoduje uczucie zadowolenia i rozjaśnia umysł - zwiększa wydzielanie endorfin oraz serotoniny. Ponadto
gorzka czekolada zawiera mnóstwo magnezu, żelaza i potasu. Wpływa korzystnie na
serce dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Ziarna kakaowca obfitują w antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki.
Masło kakaowe znakomicie działa na naszą cerę oraz jest wykorzystywane do wielu kosmetyków. Maseczkę antycellulitową z
czekolady znajdziecie tutajH jak
HerbataI jak
IndykMięso z indyka uważane jest za najchudsze z dostępnych na rynku. Oczywiście liczy się tu sposób hodowli tych zwierząt. Niemniej jest to lepsza alternatywa według mnie niż
mięso wieprzowe, którego jest u nas najwięcej. Przykładowe dania i sałatki z
indyka znajdziecie tutaj i tutajJ jak
Jabłka,
Jagody,
JeżynySą to jedne z moich ulubionych
owoców mogą być zarówno soczyste i kwaśne jak i słodkie;)
Jeżyny - zawierają witaminę C i E, wspomagają przemianę materii, działają moczopędnie i przeciwbiegunkowo.
Jeżyny wykorzystywane są w całości (zarówno liście jak i
owoce) w produkcji
leków,
herbat czy naparów.
Jagody - zawierają witaminę C i B1. Są uniwersalnym
owocem, z którego robi się
soki,
syropy, zupy,
wina, kompoty,
dżemy, ponadto wykorzystuje się je w przemyśle kosmetycznym.
Jagody mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowe.
Owoce suszone działają przeciwbiegunkowo, antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Liście
jagód stosuje się m.in. w stanach zapalnych układu moczowego.
Jabłka - to nasze kochane polskie
owoce przetwarzane na musy, kompoty,
wina i
soki. I mimo,iż są słodkie i nie zaleca się jedzenia ich cukrzykom to zawierają witaminę C wspierającą system odpornościowy, magnez wzmacniający układ nerwowy, potas obniżający ciśnienie, wapń i krzem, które mają korzystny wpływ na włosy i paznokcie oraz błonnik w postaci pektyn.K jak
KiełkiKiełki dla mnie są czymś rewelacyjnym. Jak mawiają
Panie w programie "Rewolucje na talerzu"
kiełki to skarbnica wartości odżywczych dla naszego organizmu. Ponieważ są to nasiona z których powstają
młode roślinki - dostarczają nam one wszystko co jest niezbędne tym rośliną do wzrostu od
białek, po witaminy oraz makro- i mikro-elementy. Dlatego szczerze zachęcam do hodowania własnych kiełek lub chociaż zakupu juz gotowych. Na początek proponuję
kiełki słonecznika i
rzodkiewki. Ich smak bardzo przypomina wspomniane rośliny. Ponadto nie zapominajmy o wielkanocnej rzeżusze i hodujmy ją cały rok. Jest to rewelacyjny sposób na wprowadzenie trochę wiosny zimą na naszych talerzach;)L jak LekkośćKażdy organizm szybciej się regeneruje na lekkostrawnej diecie. Lekkość pokarmów oraz lekkość żołądka czyli tzw. najedzenie się, ale nie przejedzenie - jest dla nas zdrowaM jak Makro- i Mikro-elementy oraz MinerałyMinerały są niezbędne do prawidłowej pracy
serca i mózgu, tworzenia
tkanki kostnej. Organizm pobiera je z pożywieniem, w razie gdyby ich zabrakło pobiera z naszego organizmu np. wapń z kości, dlatego tak ważne jest aby dostarczać je w odpowiednich ilościach.Najważniejsze i najciekawsze informacje zawiera strona:Witaminy i MinerałyPoniższe minerały znajdziemy w następujących produktach:Wapń –przetwory
mleczne,
żółte sery,
soja*Potas –owoce
cytrusowe,
banany,
ziemniaki,
pomidory,
pestki słonecznika, liście
mięty*Magnez –
kakao,
orzechy,
soja,
kasze,
warzywa strączkowe*Cynk-
ryby,
drób,
ostrygi, produkty zbożowe z pełnego przemiału*Żelazo-jest konieczne do produkcji hemoglobiny i transportu tlenu do każdej komórki ciała. Gdy jesteś zmęczona(y) i osłabiona(y) to może być niedobór żelaza wtedy sięgnij po:
szpinak, botwinę,
sałatę, wątrobę i nerki zwierzęceN jak
Nabiał i
Przetwory MleczneMleko od dawien dawna wykorzystywane było do pielęgnacji naszego ciała. Jest to produkt który idealnie nawilży naszą skórę.
Mleko,
maślanka i
jogurty bogate są w aminokwasy oraz NNKT - utrzymują równowagę płaszcza
wodno-tłuszczowego naskórka. Ponadto zawierają dużo witaminy A, działają bakteriobójczo i łagodzą stany zapalne.O jak
Oleje,
Orzechy,
OwoceNajwiększym źródłem tłuszczy niezbędnych do produkcji hormonów i enzymów, które uczestniczą w przemianach metabolicznych oraz umożliwiają transport witamin A,D,E i K możemy znaleźć w olejach oraz orzechach.P jak PotasR jak Ruch,
RybyS jak SmakPamiętajmy, iż każda potrawa, a w szczególności potrawy w dietach
winny mieć odpowiedni smak. Szukajmy takich diet i rozwiązań by potrawy, które jemy miały odpowiedni smak, bo gdy nam coś odpowiada - to zabieramy się do tego chętniej, a i zwalniamy tępo jedzenia co jest dla nas szczególnie korzystneT jak TłuszczeU jak UmiarW jak Witaminy, WarzywaNasz organizm potrzebuje wiele witamin często nie zdajemy sobie sprawy jak ważne jest odpowiednie odżywianie się w formie zróżnicowanej diety, która dostarczy nam wszystkiego co niezbędne.Nadmierna suchość skóry, jej niezdrowy szary odcień, skłonność do powstawania siniaków mogą być skutkiem diety ubogiej w poniżej wymienione witaminy:Witamina A - reguluje odnowę naskórka, redukuje zmarszczki, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, reguluje aktywność komórek
tkanki kostnej (nasze zęby i kości). Źródłem Witaminy A -
masło,
jaja,
mleko,
ser,
pomidory,
marchew.Witamina C- pobudza procesy odnowy skóry w jej głębszych warstwach. Wiele ciemnozielonych i
pomarańczowych warzyw i owoców takich jak
brokuły,
szpinak,
marchew,
papryka,
pomidory,
cytrusy,
awokado zawierają tę witaminęWitamina E - nawilża i natłuszcza skórę, wyrównuje jej kolorytWitamina A,C,E wzmacniają odpornośćWitamina B6 - łagodzi stres, wzmacnia układ odpornościowy, a znaleźć ja możemy w:
szpinak,
czosnek,
tuńczyk - gotowany lub grillowany,
wątroba wołowa,
ośmiornica ,
banany,
kurczak bez skóry i tłuszczu
pierś indycza -pieczony,
ziemniak -pieczony w piekarniku,
papryka czerwona -surowa,
arbuzWitamina D - wzmacnia kości, ale także ma wpływ na funkcjonowanie większości
organów. Bogatym źródłem witaminy D są:
tran,
ryby i
mleko.Witamina K - zmniejsza krwawienie z nosa, zaleca się ją także przy obfitych miesiączkach. Najwięcej tej witaminy znajdziecie w:
szpinaku, sałacie,
kalafiorze,
kapuście,
brukselce oraz zielonej herbacieZ jak ZiarnaCzyli
kasze,
ryże. To one pomagają nam w utrzymaniu super linii, oczyszczeniu i wzmocnieniu organizmu.
Kasze są źródłem witamin z grupy B. Chronią nas przed anemią i nadwagą. Pomagają w walce ze stresem i zmęczeniem, zapobiegają kłopotom trawiennym a także poprawiają wygląd skóry.
Ryż polecany jest dla diabetyków oraz przy nadciśnieniu. W tych małych ziarenkach jest moc!!!c.d.n.Źródło: część materiałów zaczerpniętych jest z czasopisma "
VITA", które szczególnie polecam;)