Wykonanie
Kochani , już dzisiaj w nocy będziemy witać Nowy Rok! Mamy nadzieję, że przyniesie Wam wiele wspaniałych chwil, mnóstwo radosnych uniesień i 365 powodów do uśmiechu. Jeżeli w jakiś sposób ten stary rok nie był dla Was łaskawy to się nie przejmujcie! Głowa do góry, cycki do przodu, na bok
troski, bo Nowy Rok będzie BOSKI!

Mawiają, że pierwsze wrażenie jest najważniejsze, a później to już jakoś leci. Zadbajmy więc, żeby w ten Nowy Rok wejść z uśmiechem i ze smakiem. O uśmiech musicie postarać się sami, co do smaku, pozwólcie, że pomogę.Wczoraj na naszej "fejsbukowej" stronie przez cały dzień dodawałam przepisy z sylwestrowymi propozycjami. Czas aby zebrać je tu w całości, może jeszcze komuś się przydadzą.Zresztą, macie cały następny rok, żeby je wypróbować. Zapraszam!
JAJA ZORBY

Składniki:5
jajek1/2
ogórka szklarniowego ( długi)3 ząbki
czosnku1 łyżka
suszonego koperkugarść świeżegosól/pieprz
jogurt naturalnymajonez ( u mnie własnej roboty)
Ogórka ścieram na tarce razem ze skórą, nie odciskam
wody, nie ma takiej potrzeby , wyciskam
czosnek, dodaje
koperek,
sól,
pieprz i łączę pół na pół z
majonezem i
greckim jogurtem.Jak widzicie nazwa
Jaja Zorby pochodzi , od
greckiego sosu tzatziki:), jedynie w zmodyfikowanej formie. Można podawać jak na obrazku, lub indywidualnie na krakersach lub grzankach -
krakers- połówka
jajka - sos. Wygląda bardzo ładnie.
CAMEMBERT ZAPIEKANY W
PAPRYCE I
WĘDZONYM BOCZKU
Składniki:
ser camembertpapryka konserwowaboczek wędzony lub
szynka parmeńskasuszony
rozmaryn
Rozkładamy plastry
boczku na desce, dobrze jak będą na siebie odrobinę zachodzić. Gruby plaster (1/4 całości krążka) posypujemy odrobiną
rozmarynu, zawijamy w
paprykę ze słoika, kładziemy na
boczek i zwijamy, dokładnie zakrywając cały
ser. Pieczemy przez 30 minut w 190 C. Podawać z delikatnym
sosem winegret lub innym, według uznania. Smacznego:)No to lecimy dalej z przygotowaniami do sylwestrowej nocy!Dobre na ciepło, ale jeszcze lepiej na zimno! Thai Sweet
Chili to chyba najlepszy sos jaki wymyślono w Tajlandii. Jest idealnie słodki, perfekcyjnie ostry i kwaśny w sam raz. Poleca m oryginał (butelka na zdjęciu), ale innych firm też się nada.
Kurczak po tajsku - sweet
chili
6 pałek z
kurczaka3 piersisos sweet
chili - Thai Sweet
Chilli Sauce Healthy Boy
Brandsos sojowy ciemny
czosnekmąka kukurydziana lub ziemniaczana
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy świeżo wyciśnięty
czosnek,
czosnek wcieramy też w pałki. Zalewamy
mięso sosem
chili, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Wyciągamy z lodówki, dajemy kurczakowi ochłonąć trochę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C, a
piersi z kurczaka nakłuwamy na drewniane lub
bambusowe patyczki ( patyczki namoczyć w wodzie) Wykładamy wszystko na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Do marynaty, która nam została w misce dodajemy około 5 łyżek
sosu sojowego i 1 łyżki
mąki, mieszamy dokładnie. Jeżeli marynaty jest za mało na
pokrycie naszego
mięsa, dodajemy jeszcze trochę sosu
chili.Blachę z
mięsem wkładamy do piekarnika na 40 minut, po czym wyciągamy, obracamy
mięso, polewamy marynatą i ponownie wkładamy na kolejne 15 minut. Gotowe! Można podawać na ciepło z
ryżem, lub na zimno z dodatkiem
sezamowych paluszków i sałatki z
ogórków,
jogurtu i
kukurydzy.Pasta z
wędzonego łososia do
krakersów lub owsianych
ciasteczek
150 g
łososia wędzonego (najlepszy szkocki)1/2
ogórka szklarniowego (ze skórką, startego na tarce)100 g
serka Philadelphia1 łyżeczka
chrzanukopereksól/pieprz do smakuWszystko ze sobą dokładnie wymieszać i podawać z
krakersami, grzankami, tostami lub zawinąć w tortillę.PIKANTNA ZUPA BROKUŁOWA ze
szpinakiem i
mlekiem kokosowym
Składniki :400g
brokułów200g
szpinaku2-3 duże
ziemniaki1
marchew2 czerwone
papryczki chili4 ząbki
czosnku1 łyżka startego
imbiru1 łyżka
cukrusólpieprzmleko kokosowe1
limonkaolej/masło

W garnku rozgrzewamy odrobinę
masła lub
oleju i przez chwilę podsmażamy
szpinak. Następnie dodajemy
brokuła rozdzielonego na różyczki, obrane
ziemniaki i
marchewkę,
papryczki chili przekrojone na pół, ząbki
czosnku obrane i
imbir( można zastąpić mielonym). Dodajemy
cukier,
pieprz i
sól, zalewamy wrzątkiem, tak na dwa palce ponad warzywa i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie odstawiamy, aż trochę przestygnie i miksujemy/blendujemy. Stawiamy na mały gaz, dodajemy
mleko kokosowe (1 puszka) mieszamy, po pięciu minutach doprawiamy do smaku
sokiem z limonki. Ja dodałam jeszcze
czosnku, ale to już indywidualnie musicie dopasować do waszego smaku
ŚLEDZIE RASTA - po jamajsku

Składniki:1 kg
Matjasów3 białe
cebule2
czerwone papryki1
zielona paprykaananas konserwowyzielona
pietruszkaolej rzepakowy200 g
przecieru pomidorowegolimonka lub
cytryna6
liści laurowych6
ziela angielskiego2
goździki1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka
kminu (
kmin rzymski)
Śledzie płuczemy w wodzie( moje nie wymagały moczenia) kroimy w paski, skrapiamy
sokiem z cytryny i dodajemy odrobinę
cukru (
cukier wyciąga cały piękny aromat
śledzia), odstawiamy na bok. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy wszystkie
przyprawy, podgrzewając je uwalniamy zapachy, po paru minutach dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę,
paprykę w kostkę i posiekaną zieloną
pietruszkę( duża garść).Podsmażamy na średnim ogniu, nie dopuszczamy, aby
cebula nam się rozwaliła, ma być tak al dente. Dodajemy pięć czubatych łyżek
ananasa z puszki( w kawałkach) i 5 łyżek soku, 200 g
przecieru pomidorowego i sok z całej
limonki. Zasmażamy chwilę i odstawiamy do ostygnięcia. Teraz układamy warstwowo w słoiku - farsz,
śledź,
oliwa i tak do wyczerpania składników - powinny wyjść dwa litrowe słoiki. Smacznego!
ŚLEDZIE należy obracać w międzycz
asie, czas przegryzania to 24 h, a w słoiku mogą śmiało leżakować do tygodnia.Nazwę podsunęła mi moja bardzo sympatyczna koleżanka Ania:)