Wykonanie
Pierś z kurczaka jest
mięsem chudym, jednym z najczęściej kupowanych, jeśli chodzi o części
kurczaka. Nie wymaga długiego gotowania czy smażenia, stąd w dzisiejszych zabieganych czasach, nie dziwi jej kariera. Jest idealna dla osób bedących na diecie, jednak nie w postaci kotleta z panierką z
bułki tartej. Mam nadzieję, że dzisiejszy tekst będzie nie tylko wskazówką dla odchudzających się, ale także inspiracją dla osób znudzonych klasyczną panierką. Życzę Wam udanych eksperymentów!
Zamiast
bułkiBułka tarta, w której możemy znaleźć
pierś z kurczaka na większość stołów, zwiększa jego kaloryczność (1 łyżka bulki tartej to około 50 kcal).
Bułka tarta czy coraz częściej tarty
chleb, jest przygotowywana z
białego pieczywa. Ma ona więc małą gęstość odżywczą, co oznacza, że przy sporej ilości kalorii niewiele w niej składników odżywczych. Na domiar złego w gotowej, kupnej
bułce tartej najczęściej znajduje się
pieczywo złej jakości. Można ją jednak zastąpić bardziej wartościowymi produktami, chociaż niekoniecznie mniej kalorycznymi:-
płatki migdałów lub mielone
migdały –
migdały są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B. Łyżka
migdałów (10 g) tartych lub
płatków ma około 60 kcal.-
sezam – podobnie jak
migdały, jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega- 6, witaminy E, wapnia i magnezu. Zawiera również sezamol – antyoksydant, który m. in. zapobiega jełczeniu tłuszczu zawartemu w nim, a w naszym organizmie walczy z wolnymi rodnikami. 1 łyżka (10 g) to około 60 kcal.- mielone
orzechy włoskie –mają najlepszy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 spośród wszystkich
orzechów i nasion. Są również źródłem wapnia, magnezu, witaminy E. 1 łyżka
orzechów (10 g) to około 65 kcal.-
otręby – są niskokaloryczne za to bogate w witaminy z grupy B, cynk, żelazo, magnez, potas, fosfor. 1 łyżka
otrąb (4 g) to około 10 kcal.-
płatki kukurydziane– to źródło
sodu, potasu i witamin z grupy B. 1 łyżka (5 g) to około 18 kcal.-
chleb razowy – powstaje z
mąki z pełnego przemiału. Jest wiec bogaty zarówno w składniki mineralne jak cynk, żelazo, magnez, ale również witaminy z grupy B. 1 łyżka rozdrobnionego
chleba razowego (10 g) to około 20 kcal.
Płatki kukurydziane przed panierowaniem nimi
mięs, najlepiej zmiażdżyć. W przypadku
chleba razowego, najlepiej odciąć brzegi i rozdrobnić w blenderze. Nie musi to być suchy
chleb, może być jak najbardziej świeży. Takie
pieczywo nie będzie się palić tak jak sucha
bułka tarta.SauteChcąc zaoszczędzić kalorii, można upiec czy usmażyć pierś bez panierki. Wystarczy ją delikatnie rozbić, posypać
solą,
pieprzem i ulubionymi
ziołami. Następnie tak przygotowane
mięso można usmażyć na patelni grillowej bez dodawania tłuszczu lub zawinąć w folię czy rękaw do pieczenia i upiec w piekarniku. Na patelni grillowej przygotuje się pierś zdecydowanie szybciej. Wystarczy kilka minut (około 5) z każdej strony, by
mięso się upiekło, a jednocześnie pozostało soczyste w środku.W gulaszuKolejny pomysł na szybkie jednogarnkowe danie z filetem w roli głównej, to połączenie go z warzywami. Wystarczy pokroić
mięso w kostkę, obsypać
solą,
pieprzem,
papryką ostrą i
ziołami, a następnie krótko podsmażyć z
cebulą i
czosnkiem. Do tego dorzuć rozdrobnione warzywa np.
marchewkę,
seler,
pietruszkę,
kalarepę,
rzodkiew,
rzepę,
paprykę,
cukinię,
pomidory itp. Co jakiś czas podlewać
wodą. Gdy warzywa zmiękną wystarczy doprawić i posypać na wierzchu
natką pietruszki lub
koperkiem. Zaletą takiej potrawy jest to, że łatwo przygotować dużą porcję jedzenia z małym dodatkiem
mięsa. Tym samym więc posiłek staje się niskokaloryczny.
Zioła do drobiuWarto korzystać z bogactwa
ziół dla wydobycia smaku
mięsa. Dobór przypraw zależy również od smaku jaki chcemy osiągnąć.Polska nuta:-
pieprz,-
pieprz ziołowy,-
gorczyca,-
kminek,-
majeranek,-
czosnek,-
kolendra,-
koperek,-
liść laurowy,
ziele angielskie.Śródziemnomorska nuta:-
papryka słodka,-
zioła prowansalskie,-
estragon,
tymianek, cząber,
bazylia,
oregano,
mięta.Orientalna nuta:-
curry,-
ostra papryka,
chilli,-
imbir,
kardamon,
kurkuma,-
garam masala.