Wykonanie
TrafikSkwer Kościuszki 10
GdyniaJakiś czas temu z grupą blogerów zostałam zaproszona na testy nowego menu jesienno-zimowego do restauracji, o której słyszałam już dużo dobrego, czyli do Trafik Jedzenie i Przyjaciele. Jakie pyszne dania przygotował szef kuchni w nowej karcie menu? Odpowiedź znajdziecie w dalszej części wpisu.
Restauracja Trafik, która znajduje się w centrum Gdyni istnieje już kilka lat, a jej wnętrze chyba, jako jedne z pierwszych urządzono w industrialnym stylu. Trafik to miejsce, gdzie możecie czuć się swobodnie bez względu na charakter spotkania. Jest to świetna miejscówka na śniadanie, lunch czy kolację we dwoje.
W menu restauracji znajdują się dania z kuchni całego świata. W kuchni szefuje Michał Maj z Grzegorzem Marzejon i Tomaszem Grota, która dbają o to, by z naszych ust było słychać wyłącznie "mmm, jakie pyszne". Naprawdę wszystkie spróbowane dania były bardzo dobre, dlatego tym razem nie
będę wdawać się w szczegóły, po prostu sami się przekonacie, jeśli mi nie wierzycie :).
Śniadania tutaj są serwowane przez cały dzień, wiec wszystkie śpiochy powinny zdążyć, a jest w czym wybierać.english muffin, czyli angielska
bułka maślana w wersji ze
szpinakiem i i chrupiącym
bekonem za 11 zł, a z
jajkiem i pastą z
tuńczyka za 8 zł
nie zabrakło super food, czyli nasionek chia z
owocami za 19 zł
śniadanie prowansalskie (21 zł), pieczone
jajka na
szpinaku z salsą
pomidorową, sosem z bardzo gęstego
jogurtu,
kozim serem i grzanką własnego wypieku
owsianka z
owocami na mleku/ wodzie lub na
mleku migdałowym (21 zł) - nie przepadam za owsiankami, ale ta naprawdę magiczna, bo mi smakowała :) szkoda, że cena niezwykle wysoka.
W Trafiku od 12-16 serwowane są lunche w cenie 24 zł - przystawka/zupa, danie główne, kompot lub lemoniada i deser. Podczas naszego spotkania spróbowałam dwa zestawy. Pierwszy z nich to zupa krem z białych warzyw z kompresowanym
jabłkiem,
palonymi oliwkami - idealnie kremową, wyrazistą z
oliwą koperkową.
Danie główne: japoński
makaron udon,
warzywa z woka,
tofu w
sezamie,
kiełki soi.
W ramach II zestawu na przystawkę zaserwowano danie, które powinno być na stałe w karcie, bo zrobiło na mnie (i na nas wszystkich) ogromne wrażenie : pieczona
dynia i
marchewka,
feta i dressing słodko-kwaśny (
rodzynki,
kapary). Pięknie wyglądała całość zaserwowana na desce, brawa za estetykę!
W ramach lunchu serwowano też obłędna
karkówkę sous-vide podaną z ciekawą aromatyczną zasmażaną
kapustą z
kminkiem i musem z
buraczków.
W głównej karcie menu wśród przystawek znajdziecie prawdziwy hit, czyli
ośmiornicę grillowaną z
sałatką z
ziemniaków, salsą verde i
limonką za 28 zł.
Wśród sałatek moje
serce podbiła kolorowa burratta, czyli kremowa
mozzarella, pieczona
dynia z
rozmarynem,
burak,
awokado, pikle i
pestki dyni (28 zł).
Bardzo zaskoczyła natomiast nietypowa
sałata poranna rosa (soczysta, z widocznymi kropelkami, chrupiąca!) z kulkami
koziego sera w prażonych migdałach i
winogronami gotowanymi w
czerwonym winie i
granatem (36 zł).
Bardzo oryginalna w wyglądzie i smaku jest prostokątna pizza z tapenadą z czarnych
oliwek,
młodych i kolorowych warzyw(
marchewki,
buraki,
dynia),
kozim serem i slasą verde (28 zł).
Na danie główna można zamówić
pstrąga z grilla /puree z selera/remoulada z kolorowych
buraków,
jabłka,
chrzanu i
orzechów włoskich za 38 zł...
... lub policzek wołowy z puree z dyni (który mógłby być jeszcze odrobinę miększy).
Desery to istny raj w Trafiku! Cukiernik swoją pracę rozpoczyna o 3 nad ranem!
Malinowe trifle serek z
bitą śmietaną,
biszkoptami i
malinami w
syropieTarta Oreo - spód z
ciasteczek oreo,
mascarpone, nugat,
czekoladą z
solą morskąMój the best!
Tarta z masą
mascarpone i
białą czekoladą na
kakaowym spodzie z
granatemZapiekane
migdałowe ciasto ze
śliwkami i masą marcepanową oraz
lodamiW Trafiku w Gdyni znajdziecie po prostu kulinarne rozkosze! Koniecznie sprawdźcie nowe menu i napiszcie, co Wam smakowało najbardziej :).