ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki z żurawiną

Mini serniczki z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Święta bez sernika? Niemożliwe! A żurawina? Toż to czysta esencja Świąt! Dlatego zachęcam Was, wypróbujcie ten przepis na rozpływający się w ustach sernik z lekko kwaśnym przełamaniem w postaci żurawiny.
Masa serowa (12-15 mini serniczków):
1kg twarogu na sernik (dwuktornie zmielony),
3 łyżki serka mascarpone (około 100g),
3 jajka,
1 opakowanie budyniu waniliowego (lub 1,5 łyżki (40g) mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego),
3/4 szklanki cukru pudru (lub zamiennika),
szczypta soli,
mrożona żurawina (około 80sztuk).
Spód (opcjonalnie):
25 biszkoptów okrągłych,
50g masła,
2 łyżki melasy,
2-3 łyżki kakao.
Wszystkie składniki sernika powinny być w temperaturze pokojowej.
Jeśli przygotowujemy spód: biszkopty włożyć do woreczka i rozgnieść wałkiem na drobny pył, dodać masło, kakao oraz melasę. Całość powinna wyglądać jak mokry piasek. Do przygotowanych foremek na muffiny (silikonowych lub wyłożonych papilotkami) nakładać po 1 łyżce piasku, uciskając i wyrównując, tak żeby stworzyć ładny spód. Następnie foremkę włożyć do lodówki i przygotować ser.
Całość można przygotować też bez spodu, wtedy sernik będzie bezglutenowy i równie pyszny.
Ser twarogowy oraz mascarpone umieścić w misie miksera (lub zmiksować mikserem ręcznym lub trzepaczką), dodać jajka, budyń, cukier oraz sól. Miksować tylko do połączenia masy.
Wyjąć z lodówki foremki i na każdy spód (lub bezpośrednio jeśli pieczemy bez spodu) wykładać po 3 łyżki nadzienia (tak żeby było prawie równe z krawędzią formy), następnie do każdej foremki włożyć 5-6 mrożonych żurawin.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st C i piec około 45 minut, lecz sprawdzić już po 35 minutach. Serniczki są gotowe jak lekko sie zarumienią i środek będzie ścięty.
Niespodzianka!
Kupująć foremki silikonowe dostałam jedną gratis i postanowiłam podarować ją którejś lub któremuś z Was :) Przygotowując ciasto w tej foremce uzyskamy taki kształt jak mają serniczki na zdjęciu ( kwiatki rozszerzające się ku górze). Foremki nadają się idealnie nie tylko do serniczków, ale także do wszelkiego typu deserów typu flan, puding czy galaretka (wtedy podajemy je do góry nogami ;) )
Żeby wziąć udział w zabawie wystarczy napisać w komentarzu pod tym wpisem bez jakiego ciasta, deseru czy słodkości nie wyobrażacie sobie Świąt!
Konkurs trwa do środy (17go grudnia) włącznie.
Pamiętajcie, żeby przy wypełnianiu komentarza dodać adres e-mail, to poprzez niego skontaktuję się ze zwycięzcą i poproszę o adres do wysyłki.
Powodzenia!
Aktualizacja: Konkurs wygrywa Natalia G. z jej komentarz:
Święta to czas wyjątkowy, pod każdym względem. Pojawiają się pyszne dania, których unikamy z rodziną przez cały rok, aby w te magiczne dni zasiąść z utęsknieniem do stołu, do którego podchodzimy ze spokojem i radością, bez codziennego pośpiechu i stresu. Wyjątkowe są także wypieki, które również czekają do kolędowego i pięknie ustrojonego okresu Bożego Narodzenia. Czas czekoladowej i słodkiej rozpusty jest nieziemski, również dlatego, że na co dzień zajadamy się zdrowymi ciastami i ciasteczkami, bez tłuszczu i cukru – a teraz, jak szaleć to szaleć :) Poza tradycyjnym makowcem i piernikami, które giną w nieznanych okolicznościach (nawet z choinki :) ) pojawić się musi rafaello uwielbiane przeze mnie od dzieciństwa, sernik z brzoskwiniami oraz sernik chałwowy, który jest specjalnością mojej siostry. Jednak wypiekiem bez którego Święta się nie odbędą jest tort bezowy z kremem z masy kajmakowej i mascarpone <3 Wszyscy zajadamy się nim siedząc już na podłodze,ciesząc się prezentami i towarzystwem i oczywiście krzycząc o dokładkę ! To taki nasz mały zwyczaj, którego nikt nam nie odbierze :)
Gratuluję Natalii i bardzo dziękuję wszystkim za udział! Na blogu będzie jeszcze więcej konkursów, także tych tajemnych ;) Trzymajcie się ciepło!
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2014-12-14
Czas przygotowania
10M
Czas gotowania
40M
Całkowity czas
50M
Średnia ocena
5
na podstawie 2 ocen
Bezglutenowe Boże Narodzenie Desery Muffiny i babeczki Przepisy Serniki
Tagi
Boże Narodzenie sernik święta Święta bez glutenu żurawina
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Bezglutenowe inspiracje Świąteczne z polskich blogów kulinarnych
Następny wpis
Trufle czekoladowe z kozim serem
Najlepszy sernik czekoladowy
Ten sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. [...] Czytaj dalej +
Sernik marmurkowy
Chodził za mną ten sernik, bardzo długo – ch [...] Czytaj dalej +
Muffinki dyniowe z żurawiną
Pyszne, wilgotne, z lekką nutką kwaśnej żurawiny. [...] Czytaj dalej +
Tarta z białą czekoladą i mascarpone
Polecam wszystkim uwielbiającym słodycz białej cze [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/12/mini-serniczki-z-zurawina