Wykonanie
Święta bez sernika? Niemożliwe! A żurawina? Toż to czysta esencja Świąt! Dlatego zachęcam Was, wypróbujcie ten przepis na rozpływający się w ustach sernik z lekko kwaśnym przełamaniem w postaci
żurawiny.Masa serowa (12-15 mini serniczków):1kg
twarogu na sernik (dwuktornie zmielony),3 łyżki
serka mascarpone (około 100g),3
jajka,1 opakowanie budyniu
waniliowego (lub 1,5 łyżki (40g)
mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego),3/4 szklanki
cukru pudru (lub zamiennika),szczypta
soli,mrożona
żurawina (około 80sztuk).Spód (opcjonalnie):25
biszkoptów okrągłych,50g
masła,2 łyżki melasy,2-3 łyżki
kakao.Wszystkie składniki sernika powinny być w temperaturze pokojowej.Jeśli przygotowujemy spód:
biszkopty włożyć do woreczka i rozgnieść wałkiem na drobny pył, dodać
masło,
kakao oraz melasę. Całość powinna wyglądać jak mokry piasek. Do przygotowanych foremek na muffiny (silikonowych lub wyłożonych papilotkami) nakładać po 1 łyżce piasku, uciskając i wyrównując, tak żeby stworzyć ładny spód. Następnie foremkę włożyć do lodówki i przygotować
ser.Całość można przygotować też bez
spodu, wtedy sernik będzie bezglutenowy i równie pyszny.
Ser twarogowy oraz
mascarpone umieścić w misie miksera (lub zmiksować mikserem ręcznym lub trzepaczką), dodać
jajka,
budyń,
cukier oraz
sól. Miksować tylko do połączenia masy.Wyjąć z lodówki foremki i na każdy spód (lub bezpośrednio jeśli pieczemy bez
spodu) wykładać po 3 łyżki nadzienia (tak żeby było prawie równe z krawędzią formy), następnie do każdej foremki włożyć 5-6 mrożonych
żurawin.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st C i piec około 45 minut, lecz sprawdzić już po 35 minutach. Serniczki są gotowe jak lekko sie zarumienią i środek będzie ścięty.Niespodzianka!Kupująć foremki silikonowe dostałam jedną gratis i postanowiłam podarować ją którejś lub któremuś z Was :) Przygotowując ciasto w tej foremce uzyskamy taki kształt jak mają serniczki na zdjęciu ( kwiatki rozszerzające się ku górze). Foremki nadają się idealnie nie tylko do serniczków, ale także do wszelkiego typu deserów typu flan,
puding czy
galaretka (wtedy podajemy je do góry nogami ;) )Żeby wziąć udział w zabawie wystarczy napisać w komentarzu pod tym wpisem bez jakiego ciasta, deseru czy słodkości nie wyobrażacie sobie Świąt!Konkurs trwa do środy (17go grudnia) włącznie.Pamiętajcie, żeby przy wypełnianiu komentarza dodać adres e-mail, to poprzez niego skontaktuję się ze zwycięzcą i poproszę o adres do wysyłki.Powodzenia!Aktualizacja: Konkurs wygrywa Natalia G. z jej komentarz:Święta to czas wyjątkowy, pod każdym względem. Pojawiają się pyszne dania, których unikamy z rodziną przez cały rok, aby w te magiczne dni zasiąść z utęsknieniem do stołu, do którego podchodzimy ze spokojem i radością, bez codziennego pośpiechu i stresu. Wyjątkowe są także wypieki, które również czekają do kolędowego i pięknie ustrojonego okresu Bożego Narodzenia. Czas czekoladowej i słodkiej rozpusty jest nieziemski, również dlatego, że na co dzień zajadamy się zdrowymi ciastami i
ciasteczkami, bez tłuszczu i
cukru – a teraz, jak szaleć to szaleć :) Poza tradycyjnym makowcem i piernikami, które
giną w nieznanych okolicznościach (nawet z choinki :) ) pojawić się musi rafaello uwielbiane przeze mnie od dzieciństwa, sernik z
brzoskwiniami oraz sernik
chałwowy, który jest specjalnością mojej siostry. Jednak wypiekiem bez którego Święta się nie odbędą jest tort
bezowy z kremem z masy kajmakowej i
mascarpone <3 Wszyscy zajadamy się nim siedząc już na podłodze,ciesząc się prezentami i towarzystwem i oczywiście krzycząc o dokładkę ! To taki nasz mały zwyczaj, którego nikt nam nie odbierze :)Gratuluję Natalii i bardzo dziękuję wszystkim za udział! Na blogu będzie jeszcze więcej konkursów, także tych tajemnych ;) Trzymajcie się ciepło!
Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2014-12-14Czas przygotowania10MCzas gotowania40MCałkowity czas50MŚrednia ocena5na podstawie 2 ocenBezglutenowe Boże Narodzenie Desery Muffiny i babeczki Przepisy SernikiTagiBoże Narodzenie sernik święta Święta bez glutenu
żurawinaAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisBezglutenowe inspiracje Świąteczne z
polskich blogów kulinarnychNastępny wpis
Trufle czekoladowe z
kozim seremNajlepszy sernik
czekoladowyTen sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. [...] Czytaj dalej +Sernik marmurkowyChodził za mną ten sernik, bardzo długo – ch [...] Czytaj dalej +Muffinki
dyniowe z
żurawinąPyszne, wilgotne, z lekką nutką kwaśnej
żurawiny. [...] Czytaj dalej +
Tarta z
białą czekoladą i
mascarponePolecam wszystkim uwielbiającym
słodycz białej cze [...] Czytaj dalej +