ßßß
Cudowny, Świąteczny sernik z nutką białej czekolady i soczystą, świeżą żurawiną, na grubej warstwie kakaowego, ciasteczkowego spodu. Sernik ten powstał trochę przez przypadek, bo do ostatniego Ciasta Jogurtowego z Żurawiną i Polewą z Białej Czekolady i Pomarańczy kupiłam za dużo żurawiny, a w lodówce znalazłam napoczęte wiaderko z twarogiem, pomyślałam więc, że nie ma wyjścia - trzeba upiec sernik:) Dzięki pieczeniu z parą wodną sernik jest kremowy, aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. A co najważniejsze jest bardzo świąteczne i klimatyczne! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:150 g herbatników (użyłam Petitki)70 g masła3 pełne łyżeczki ciemnego kakaoSKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:300 g twarogu mielonego z wiaderka (użylam "Naturalnego" Delfiko) lub innego 2-3 krotnie zmielonego250 g mascarpone200 g bialej czekolady0,5 szklanki śmietany kremówki 36%2 jajkaziarenka z 1 laski wanilii lub 1 lyżka ekstraktu waniliowego4 łyżki cukru pudru3 łyżki mąki ziemniaczanej1 czubata łyżka budyniu śmietankowego (bez cukru), w proszkuDODATKOWO:250 g świeżych lub mrożonych żurawin (mrożonych nie odmrażaj wcześniej!)WYKONANIE:SPÓD CIASTECZKOWY:Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż folią aluminiową. Dna i boków niczym nie smaruj.Ciasteczka zmiel z kakao w blenderze lub malakserze na piasek.Dodaj do nich stopione masło i zmiksuj jeszcze raz, aby wszystko dobrze sie połączyło, przesyp do tortownicy i porządnie dociśnij do dna, wyrównaj.Tortownicę wsadź do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.Do miski wlóż pozostałe składniki, tj. twaróg, mascarpone, jajka, ziarnka z wanilii lub ekstrakt, cukier puder, mąkę ziemniaczną i budyń w proszku.Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gladką masę.Teraz zacznij wlewać ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę.Masę wymieszaj łyżką ze 150 g żurawiny i wylej na schłodzony spód ciasteczkowy.Na wierzch wysyp równomiernie pozostale 100 g żurawiny.Na dno nagrzanego piekarnika wstaw większe naczynie z gorącą wodą. Piecz sernik najpierw przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 45 minut.Upieczony sernik pozostaw w piekrniku z otwartymi drzwiczkami do calkowitego ostygnięcia, po czym wsadź do lodówki na 8-12 h (najlepiej na całą noc). Gotowe! Smacznego!
