Wykonanie
SkładnikiSpód:100 g
orzechów laskowych, obranych320 g kruchych
ciastek kakowych80 g
masłaMasa serowa:300 g
orzechów laskowych, obranych250 ml
śmietanki kremówki 30%300 g
mlecznej czekolady500 g zmielonego tłustego
twarogu500 g
sera mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru5
jajekPolewa:80 ml
śmietanki słodkiej 18% lub 30%100 g
czekolady mlecznej z orzechami laskowymicukier puderPrzygotowanieSpód:Dno tortownicy o średnicy 26 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka razem z
orzechami zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę, następnie dodać roztopione
masło i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy, mocno uklepując i dociskając. Wstawić do lodówki.Masa serowa:
Orzechy laskowe podprażyć na patelni przez kilka minut. Ostudzić i obrać ze skórek. Zmielić na pastę w melakserze lub rozdrabniaczu: najpierw przez minimum 5 minut rozdrabniać same
orzechy, następnie wlać
śmietankę i dalej miksować do uzyskania jak najbardziej gładkiej konsystencji. Na koniec dodać roztopioną
mleczną czekoladę i jeszcze przez chwilę zmiksować.
Twaróg zmiksować w malakserze na gładką masę lub zmielić trzykrotnie w maszynce do
mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym (żyrafą).Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć gładki
twaróg, dodać
mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, dodać
mąkę ziemniaczaną i
cukier, miksować przez minutę.Dodawać po jednym
jajku, miksując na małych obrotach przez około 15 sekund po każdym dodanym
jajku. Dodać kolejne
jajko gdy poprzednie będzie już połączone z masą.Dodać masę z
orzechów i
czekolady, ale najlepiej wcześniej "zahartować" ją kilkoma łyżkami masy serowej - czyli dodawać po łyżce masę
serową do masy
orzechowo-czekoladowej za każdym razem mieszając łyżką.Masę
serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię
łopatką. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 stopni C i piec sernik przez 105 minut .Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić. Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić.Polewa:W garnuszku zagotować
śmietankę, odstawić z ognia, dodać połamaną
czekoladę i mieszając roztopić. Rozprowadzić po wierzchu sernika, pozostawiając 2 cm wolną obręcz, którą można oprószyć
cukrem pudrem. Po ostudzeniu sernik obkroić nożem przy samej tortownicy i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin lub na całą noc.