Wykonanie
Jowita w kuchni:Jowita upiekła sernik creme brulee wg przepisu z bloga Kwestia Smaku . Przepis tak bardzo nam spodobał się, że zainwestowałyśmy w palnik do karmelizowania
cukru :). Sernik wyglądał pięknie też bez karmelizacji
cukru, co widać na zdjęciu. Jowita upiekła sernik z połowy przepisu, w małej tortownicy (21 cm), oraz dodała więcej
białej czekolady. Sernik b ył upieczony dzień wcześniej i schłodzony w lodówce.Składniki:Spód:190 g
ciasteczek czekoladowych lub innych i wtedy dodaję łyżkę
kakao100 g obranych
orzechów laskowych2 łyżki roztopionego
masłaMasa serowa:500 g tłustego
twarogu500 g
mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru5
jajek (M)1
żółtko300 g
białej czekolady80 ml
śmietanki kremowej 30%Crème brûlée:420 ml
śmietanki kremowej 36%1/4 szklanki
cukru5
żółtekoraz:
cukier do karmelizacji, około 6 łyżekPrzygotowanie:Spód:Dno tortownicy o średnicy minimum 25 cm z odpinaną obręczą wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka mielimy w malakserze/rozdrabniaczu na proszek razem z obranymi
orzechami laskowymi, dodajemy
masło i miksujemy do połączenia. Masą wykładamy dno oraz 2 cm
boków tortownicy, mocno uklepując. Wstawiamy do lodówki.Masa serowa:
Twaróg miksujemy w malakserze na gładką masę lub mielimy trzykrotnie w maszynce do
mięsa, ewentualnie miksowujemy blenderem ręcznym,Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika stawiamy keksówkę. Zagotowujemy
wodę w czajniku.Do misy miksera wkładamy
twaróg i
mascarpone. Miksujemy na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1 minutę. Dodajemy
mąkę i
cukier i miksujemy przez kolejną minutę.Dodajemy po jednym
jajku, miksujemy na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku, na koniec należy zmiksować z
żółtkiem.
Czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy razem ze
śmietanką kremówką (ma powstać gładka masa), następnie "zaprawiamy"
czekoladę - dodajemy po łyżce masę
serową cały czas energicznie mieszając (w
sumie dodać około 10 łyżek masy serowej). Do miski z masą
serową dodawajemy stopniowo "zaprawioną"
czekoladę miksując na małych obrotach miksera.Gładką masę wylewamy na spód z
ciasteczek, wyrównujemy powierzchnię szpatułką i wstawiamy sernik na kratkę do środkowej części piekarnika. Do keksówki na dnie piekarnika wlewamy wrzącą
wodę z czajnika (około 2/3 objętości formy). Pieczemy przez15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy przez kolejne 45 minut.Crème brûlée:Przygotowujemy w czasie gdy piecze się sernik. W rondelku podgrzewamy
śmietankę z
cukrem. Gdy zacznie się gotować przy brzegach, odstawiamy z ognia.
Żółtka przez minutę rozmiksowujemy mikserem, następnie po łyżce dodawajemy do
żółtek śmietankę, cały czas mieszając masę łyżką. Studzimy.Sernik wyjmujemy z piekarnika (nie wyłączać go, cały czas ma być 120 stopni C). Odczekujemy około 7 minut aż powierzchnia sernika się wyrówna. Delikatnie łyżką (nie wlewamy całości!) nakładamy płynny krem na powierzchnię sernika (można wyłożyć najpierw kilka łyżek, odczekać aż krem zastygnie i uszczelni wolne przestrzenie, a dopiero później wyłożyć resztę kremu). Ostrożnie wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy przez 60 minut w 120 stopniach C, aż krem się zetnie (ma być ścięty, ale na środku pozostanie miękki, dodatkowo zesztywnieje jeszcze w lodówce).Sernik wyjmujemy stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony obkrajamy go nożem przy obręczy, zdejmujemy obręcz i wstawiamy do lodówki na 1 noc lub kilkanaście godzin. Przechowywujemy w lodówce bez przykrycia.Sernik posypujemy równą warstwą
cukru. Opalamy palnikiem karmelizując
cukier, Odczekujemy kilka minut aż zesztywnieje. Wykonujemy koliste ruchy palnikiem trzymając go w odległości około 3 - 4 cm od jego powierzchni. Jeśli nie mamy palnika, wstawiamy sernik na górną półkę piekarnika z mocno nagrzaną górną grzałką (funkcja grilla, program średnio wysoki). Cały czas sprawdzamy postępy w karmelizacji.