ßßß
 
            
         Jeśli jesteście w posiadaniu dyniowego puree nie zastanawiajcie się ani chwili dłużej ;-). Bezbłędna kostka sernikowa. Pyszna, aromatyczna, a przez zapach i smak pomarańczowy wprowadza w świąteczny nastrój... Smakowała nawet osobom które nie przepadają ani za sernikami, ani za dynią; czy może być lepsza rekomendacja? ;-) Masa serowa gęsta i kremowa, czekoladowy spód a na wykończenie białoczekoladowa polewa z pomarańczą. Na dziś to król wśród serników dyniowych, bardzo polecam!Składniki na spód:300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (markizy czekoladowe)60 g masła, roztopionegoCiastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia - spód i boki. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g serka mascarpone5 dużych jajek190 g drobnego cukru do wypieków425 g puree z dyni*3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejskórka otarta z 2 pomarańczy (wcześniej wyszorowanych szczoteczką i wyparzonych)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.Polewa czekoladowo - pomarańczowa:100 g białej czekolady, posiekanej55 ml śmietany kremówki 30% lub 36%10 g masłaskórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej szczoteczką i wyparzonej)W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i masło. Podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić, dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać (polewa powinna być w dalszym ciągu płynna).Polewę wylać na schłodzony sernik, rozprowadzić, schłodzić w lodówce do momentu jej stężenia. Kroić na kwadraty i podawać.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).
Jeśli jesteście w posiadaniu dyniowego puree nie zastanawiajcie się ani chwili dłużej ;-). Bezbłędna kostka sernikowa. Pyszna, aromatyczna, a przez zapach i smak pomarańczowy wprowadza w świąteczny nastrój... Smakowała nawet osobom które nie przepadają ani za sernikami, ani za dynią; czy może być lepsza rekomendacja? ;-) Masa serowa gęsta i kremowa, czekoladowy spód a na wykończenie białoczekoladowa polewa z pomarańczą. Na dziś to król wśród serników dyniowych, bardzo polecam!Składniki na spód:300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (markizy czekoladowe)60 g masła, roztopionegoCiastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia - spód i boki. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g serka mascarpone5 dużych jajek190 g drobnego cukru do wypieków425 g puree z dyni*3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejskórka otarta z 2 pomarańczy (wcześniej wyszorowanych szczoteczką i wyparzonych)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.Polewa czekoladowo - pomarańczowa:100 g białej czekolady, posiekanej55 ml śmietany kremówki 30% lub 36%10 g masłaskórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej szczoteczką i wyparzonej)W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i masło. Podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić, dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać (polewa powinna być w dalszym ciągu płynna).Polewę wylać na schłodzony sernik, rozprowadzić, schłodzić w lodówce do momentu jej stężenia. Kroić na kwadraty i podawać.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).


