Wykonanie
Jeśli jesteście w posiadaniu
dyniowego puree nie zastanawiajcie się ani chwili dłużej ;-). Bezbłędna kostka sernikowa. Pyszna, aromatyczna, a przez zapach i smak
pomarańczowy wprowadza w świąteczny nastrój... Smakowała nawet osobom które nie przepadają ani za sernikami, ani za
dynią; czy może być lepsza rekomendacja? ;-) Masa serowa gęsta i kremowa,
czekoladowy spód a na wykończenie białoczekoladowa polewa z
pomarańczą. Na dziś to król wśród serników
dyniowych, bardzo polecam!Składniki na spód:300 g
ciastek czekoladowych z nadzieniem
czekoladowym (markizy
czekoladowe)60 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia - spód i boki. Masę
ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.750 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone5 dużych
jajek190 g drobnego
cukru do wypieków425 g puree z dyni*3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennejskórka otarta z 2
pomarańczy (wcześniej wyszorowanych szczoteczką i wyparzonych)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Polewa czekoladowo - pomarańczowa:100 g
białej czekolady, posiekanej55 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%10 g
masłaskórka otarta z 1
pomarańczy (wcześniej wyszorowanej szczoteczką i wyparzonej)W garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę i
masło. Podgrzać, prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić, dodać skórkę z
pomarańczy i wymieszać (polewa powinna być w dalszym ciągu płynna).Polewę wylać na schłodzony sernik, rozprowadzić, schłodzić w lodówce do momentu jej stężenia. Kroić na kwadraty i podawać.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).