ßßß Cookit - przepis na Sernik "śliwka w czekoladzie"

Sernik "śliwka w czekoladzie"

nazwa

Wykonanie

Kolejny deser z serii "śliwka w czekoladzie". Tym razem mocno czekoladowy smak sernika i zatopione w nim śliwki nasączone w alkoholu, co na myśl przywodzi pyszne trufle czekoladowe, a całość chyba nie może już bardziej rozpływać się ustach... Wyjadałam surową masę serową (nie mogłam się powstrzymać) a potem zachwycałam się sernikiem. Taki sernik zniknie z Waszych stołów co do ostatniego okruszka!
Składniki na śliwki w rumie:
200 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
100 ml ciemnego rumu
Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki.
Składniki na spód:
160 g ciastek pełnoziarnistych typu d igestive (lub innych ciastek zbożowych, owsianych itp.)
30 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
100 g deserowej czekolady, posiekanej
125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
4 duże jajka
3/4 - 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanę kremówkę i obie posiekane czekolady umieścić w miseczce nad kąpielą wodną. Odczekać, do roztopienia się składników, co pewien czas mieszając, do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną, następnie dodać lekko przestudzony sos czekoladowy i zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Na sam koniec wmieszać śliwki nasączone w rumie.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 60 - 70 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce – dopiero po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji.
Schłodzony sernik polać polewą czekoladową, równo rozprowadzić. Udekorować dodatkowymi śliwkami kalifornijskimi.
Polewa czekoladowa:
80 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Dodatkowo:
kilka śliwek kalifornijskich, do ozdoby
* Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-sliwka-w-czekoladzie