ßßß
Kolejny deser z serii "śliwka w czekoladzie". Tym razem mocno czekoladowy smak sernika i zatopione w nim śliwki nasączone w alkoholu, co na myśl przywodzi pyszne trufle czekoladowe, a całość chyba nie może już bardziej rozpływać się ustach... Wyjadałam surową masę serową (nie mogłam się powstrzymać) a potem zachwycałam się sernikiem. Taki sernik zniknie z Waszych stołów co do ostatniego okruszka!Składniki na śliwki w rumie:200 g śliwek kalifornijskich (suszonych)100 ml ciemnego rumuŚliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki.Składniki na spód:160 g ciastek pełnoziarnistych typu d igestive (lub innych ciastek zbożowych, owsianych itp.)30 g masła, roztopionegoCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Składniki na masę serową:500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g serka mascarpone100 g gorzkiej czekolady, posiekanej100 g deserowej czekolady, posiekanej125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%4 duże jajka3/4 - 1 szklanki drobnego cukru do wypieków2 łyżki mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Śmietanę kremówkę i obie posiekane czekolady umieścić w miseczce nad kąpielą wodną. Odczekać, do roztopienia się składników, co pewien czas mieszając, do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną, następnie dodać lekko przestudzony sos czekoladowy i zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Na sam koniec wmieszać śliwki nasączone w rumie.Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 60 - 70 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce – dopiero po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji.Schłodzony sernik polać polewą czekoladową, równo rozprowadzić. Udekorować dodatkowymi śliwkami kalifornijskimi.Polewa czekoladowa:80 g gorzkiej czekolady80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.Dodatkowo:kilka śliwek kalifornijskich, do ozdoby* Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.Smacznego :-).