Wykonanie
Kolejny deser z
serii "
śliwka w
czekoladzie". Tym razem mocno
czekoladowy smak sernika i zatopione w nim
śliwki nasączone w
alkoholu, co na myśl przywodzi pyszne
trufle czekoladowe, a całość chyba nie może już bardziej rozpływać się ustach... Wyjadałam surową masę
serową (nie mogłam się powstrzymać) a
potem zachwycałam się sernikiem. Taki sernik zniknie z Waszych stołów co do ostatniego okruszka!Składniki na
śliwki w
rumie:200 g
śliwek kalifornijskich (suszonych)100 ml ciemnego
rumuŚliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać
rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały
alkohol wsiąknie w
śliwki.Składniki na spód:160 g
ciastek pełnoziarnistych typu d igestive (lub innych
ciastek zbożowych, owsianych itp.)30 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej100 g
deserowej czekolady, posiekanej125 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%4 duże
jajka3/4 - 1 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanę kremówkę i obie posiekane
czekolady umieścić w miseczce nad kąpielą
wodną. Odczekać, do roztopienia się składników, co pewien czas mieszając, do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić.W misie miksera umieścić
twaróg,
mascarpone,
jajka,
cukier,
mąkę pszenną. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną, następnie dodać lekko przestudzony sos
czekoladowy i zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Na sam koniec wmieszać
śliwki nasączone w
rumie.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w kąpieli
wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 60 - 70 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel
wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce – dopiero po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji.Schłodzony sernik polać
polewą czekoladową, równo rozprowadzić. Udekorować dodatkowymi
śliwkami kalifornijskimi.
Polewa czekoladowa:80 g
gorzkiej czekolady80 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%W małym garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego.Dodatkowo:kilka
śliwek kalifornijskich, do ozdoby* Kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.Smacznego :-).