Wykonanie
Obłędnie pyszne, uzależniające, rozpływające się w ustach z cudowną
rumową śliwką. Nie trzeba nic więcej dodawać po prostu je upieczcie i sami ocenicie. Idealne na nadchodzące Święta. Przepis z bloga Moje Wypieki .
Składniki : ( na 9 sztuk )Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.250 g
twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( Uzyłam kremowego quark-a )250 g
serka mascarpone2
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków100 g
gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli
wodnej1 łyżka
mąki pszennej27 suszonych
śliwekciemny
rum ( więcej niż 1/2 szklanki )Kilka godzin wcześniej a najlepiej dzień wcześniej
śliwki przekładamy do małej miseczki i zalewamy
rumem. Przykrywamy, odstawiamy. Po tym czasie
śliwki odcedzić ale
rum zachować.Osobno w dużej misce łączymy :
twaróg,
mascarpone,
jajka,
cukier,
mąkę pszenną. Zmiksować całość krótko tylko do połączenia składników.Następnie dodajemy roztopioną, lekko przestudzoną
czekoladę. Ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia. Dodajemy 4 łyżki
rumu pozostałe z odsączenia
śliwek, zmiksować.Masę
serową rozdzielamy równomiernie do papilotek muffinkowych. W środek każdego serniczka wciskamy po 2
śliwki w
rumie.Pieczemy w temp. 150°C przez około 30 minut. Wierzch serniczków powinien być ścięty ale przy dotyku patyczkiem nadal sprężysty. Serniczki studzimy w stygnącym piekarniku a następnie przekładamy do lodówki i schładzamy przez noc.Ganache z
mlecznej czekolady :100 ml
śmietany kremówki 30 lub 36 %100 g
mlecznej czekolady, posiekanejNa niewielkim ogniu
śmietanę kremówkę doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, wrzucamy posiekaną
czekoladę, odstawiamy na 2 minuty.Po tym czasie wymieszać do momentu aż ganache będzie miał jednolitą konsystencję.Serniczki wyciągamy z lodówki. Polewamy ganache a na wierzchu, na samym środku umieszczamy jedną
śliwkę w
rumie.Wstawiamy do lodówki aby polewa stężała.Smacznego :)