ßßß Cookit - przepis na Tort michałkowy mega orzechowy

Tort michałkowy mega orzechowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj prezentuję Wam kolejny tort urodzinowy mojego synka. Dwudniowe obchody urodzin - dwa torty ;) Jak szaleć to szaleć ;)
Mega orzechowy, delikatny, pyyyszny. Jeden z lepszych jaki mieliśmy okazję ostatnio jeść. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 4 blaty.
Składniki na poncz:
1/3 szkl lekko osłodzonej wody
3-4 łyżki rumu
Składniki na krem michałkowy jasny
300ml śmietany kremówki 36%
1/2 szkl pełnego mleka w proszku
250g białej czekolady
125g serka mascarpone
2 łyżki rumu
120g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i wsypać mleko w proszku. Wymieszać na gładko. Dodać połamaną czekoladę i rum. Całość powinna być gładka. Jeśli utworzyły się grudki - przetrzeć przez sitko lub chwilkę podgrzać mieszając. Odłożyć do wystudzenia do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia zmiksować dokładnie do mocnego zgęstnienia, dodać schłodzony serek mascarpone i wmieszać go do masy. Na koniec dodajemy posiekane i uprażone orzeszki ziemne.
Składniki na krem michałkowy ciemny
300ml śmietany kremówki 36%
1/2 szkl pełnego mleka w proszku
250g mlecznej czekolady
125g serka mascarpone
2 łyżki rumu
120g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i wsypać mleko w proszku. Wymieszać na gładko. Dodać połamaną czekoladę i rum. Całość powinna być gładka. Jeśli utworzyły się grudki - przetrzeć przez sitko lub chwilkę podgrzać mieszając. Odłożyć do wystudzenia do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia zmiksować dokładnie do mocnego zgęstnienia, dodać schłodzony serek mascarpone i wmieszać go do masy. Na koniec dodajemy posiekane i uprażone orzeszki ziemne.
Pierwszy blat położyć na paterze i lekko go naponczować. Posmarować go połową jasnego kremu i przykryć drugim blatem. Naponczować go i wyłożyć na niego połowę ciemnego kremu. Ponownie przykryć trzecim blatem i naponczować go. Wykładamy drugą warstwę jasnego kremu i ostatni naponczowany blat. Wierzch stanowi druga warstwa ciemnego kremu. Tort wyrównujemy i wstawiamy na chwilę do lodówki by "złapał fason".
ponadto do dekoracji:
170g orzeszków ziemnych podpieczonych i posiekanych (nie solonych)
6 białych michałków
6 klasycznych michałków.
Boki tortu obsypać dokładnie orzechami. Wierzch udekorować pokrojonymi michałkami (u mnie dodatkowo pojawiły się praliny czekoladowo-orzechowe i chrupki w mlecznej czekoladzie.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/07/tort-michakowy-mega-orzechowy.html