Wykonanie
Dzisiaj prezentuję Wam kolejny tort urodzinowy mojego synka. Dwudniowe obchody urodzin - dwa
torty ;) Jak szaleć to szaleć ;)Mega
orzechowy, delikatny, pyyyszny. Jeden z lepszych jaki mieliśmy okazję ostatnio jeść. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam Wam baaardzo :)Składniki na
biszkopt:5
jajek3/4 szkl
cukru3/4 szkl
mąki pszennej1/4 szkl
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier a następnie kolejno
żółtka i obydwie przesiane i wymieszane
mąki. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie
biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 4 blaty.Składniki na poncz:1/3 szkl lekko osłodzonej
wody3-4 łyżki
rumuSkładniki na krem michałkowy jasny300ml
śmietany kremówki 36%1/2 szkl
pełnego mleka w proszku250g
białej czekolady125g
serka mascarpone2 łyżki
rumu120g podpieczonych i drobno posiekanych
orzeszków ziemnych nie solonychW niedużym garnuszku podgrzać
śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i wsypać
mleko w proszku. Wymieszać na gładko. Dodać połamaną
czekoladę i
rum. Całość powinna być gładka. Jeśli utworzyły się grudki - przetrzeć przez sitko lub chwilkę podgrzać mieszając. Odłożyć do wystudzenia do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia zmiksować dokładnie do mocnego zgęstnienia, dodać schłodzony
serek mascarpone i wmieszać go do masy. Na koniec dodajemy posiekane i uprażone
orzeszki ziemne.Składniki na krem michałkowy ciemny300ml
śmietany kremówki 36%1/2 szkl
pełnego mleka w proszku250g
mlecznej czekolady125g
serka mascarpone2 łyżki
rumu120g podpieczonych i drobno posiekanych
orzeszków ziemnych nie solonychW niedużym garnuszku podgrzać
śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i wsypać
mleko w proszku. Wymieszać na gładko. Dodać połamaną
czekoladę i
rum. Całość powinna być gładka. Jeśli utworzyły się grudki - przetrzeć przez sitko lub chwilkę podgrzać mieszając. Odłożyć do wystudzenia do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia zmiksować dokładnie do mocnego zgęstnienia, dodać schłodzony
serek mascarpone i wmieszać go do masy. Na koniec dodajemy posiekane i uprażone
orzeszki ziemne.Pierwszy blat położyć na paterze i lekko go naponczować. Posmarować go połową jasnego kremu i przykryć drugim blatem. Naponczować go i wyłożyć na niego połowę ciemnego kremu. Ponownie przykryć trzecim blatem i naponczować go. Wykładamy drugą warstwę jasnego kremu i ostatni naponczowany blat. Wierzch stanowi druga warstwa ciemnego kremu. Tort wyrównujemy i wstawiamy na chwilę do lodówki by "złapał
fason".ponadto do dekoracji:170g
orzeszków ziemnych podpieczonych i posiekanych (nie solonych)6 białych michałków6 klasycznych michałków.Boki
tortu obsypać dokładnie
orzechami. Wierzch udekorować pokrojonymi michałkami (u mnie dodatkowo pojawiły się praliny
czekoladowo-
orzechowe i chrupki w
mlecznej czekoladzie.Smacznego :)