Wykonanie

Przepyszne,
czekoladowe mini serniczki.
Czekoladowe w sam raz, z dużą ilością
rumu i suszonych
śliwek. Rozgrzewające :-). Przygotowane bez konieczności pieczenia w kąpieli
wodnej, w tradycyjnych babeczkowych papilotkach. Ze wspaniałym ganache z
mlecznej czekolady. 'Must bake' tegorocznej jesieni!Składniki na 9 mini serniczków:250 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone2
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków100 g
gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej1 łyżka
mąki pszennej27 suszonych
śliwekciemny
rum, więcej niż pół szklankiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kilka godzin wcześniej
śliwki umieścić w małej miseczce, zalać
rumem, odstawić do nasączenia. Po tym czasie odcedzić,
rum zachować.W misie miksera umieścić
twaróg,
mascarpone,
jajka,
cukier,
mąkę pszenną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną
czekoladę, zmiksować do połączenia. Dodać 4 łyżki
rumu, pozostałe z odsączenia
śliwek (nie więcej), zmiksować.Masę
serową rozdzielić pomiędzy 9 papilotek. W sam środek każdego serniczka wcisnąć po 2
śliwki w
rumie.Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut. Powierzchnia serniczków powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.Kolejnego dnia serniczki polać ganache z
mlecznej czekolady, każdy udekorować
śliwką w
rumie, odstawić do stężenia polewy.Ganache z
mlecznej czekolady:100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%100 g
mlecznej czekolady, posiekanejDo małego ganuszka wlać
śmietanę kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu
czekoladowego. Schłodzić, by sos zgęstniał.Smacznego :-).

