Wykonanie
Lekki, puszysty
biszkopt uwieńczony masą
truflową z
białej czekolady, która wręcz rozpływa się w ustach. Takiego
tortu chyba nie trzeba jakoś specjalnie reklamować ;) Gdy tylko wpadł mi w oko ten przepis, wiedziałam, że muszę go zrobić. W końcu Mąż jest zagorzałym fanem
białej czekolady, a o
męża trzeba dbać ;PJest słodki i cudownie kremowy, a jego przygotowanie nie powinno Wam nastręczyć żadnych trudności.Polecam :)* przepis z „Baking” Bridgewater Book CompanySkładniki na tortownicę o średnicy 20cm (ja robiłam w tortownicy 23cm przez co warstwa truflowa wyszła dość niska):
Biszkopt:50g
białej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej i przestudzonej2 duże
jajka50g drobnego
cukru do wypieków70g
mąki pszennejMasa truflowa:300ml kremówki 36% lub double cream350g
białej czekolady250g
serka mascarponeWykonanie:
Jajka na
biszkopt ubij w całości z
cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy (powinna potroić swoją objętość). Przesiej do misy z masą jajeczną
mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką. Na koniec dodaj roztopioną, przestudzoną
czekoladę i ostrożnie wymieszaj.Przełóż masę na
biszkopt do tortownicy wysmarowanej
masłem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studź przez chwilę w formie, a
potem przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.
Potem włóż z powrotem do formy i zapnij obręcz.W tym czasie przygotuj masę
truflową.Kremówkę zagotuj w rondlu z grubym dnem, cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut, żeby lekko przestygła. Dodaj posiekaną
białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do przestudzenia, mieszając od czasu do czasu.Gdy masa będzie już prawie zimna, dodaj
mascarpone i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną masę wyłóż na wystudzony spód
biszkoptowy i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (masa truflowa powinna stężeć).Tort możesz udekorować kwiatami z masy marcepanowej lub wiórkami z
gorzkiej czekolady.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)