Wykonanie
W tym roku przygotowałam wiele przepisów na mazurki . Przedostatnim z nich jest ciasto przyozdobione małymi słodkimi czekoladowymi
jajkami i posypane czarnym
sezamem.200 g
mąki pszennej60 g
mąki ziemniaczanej150 g
masła80 g + 30-40 g
cukru1
jajko250 g
mascarpone150 ml
śmietany kremówki 30%100 g – 150 g małych
jajek czekoladowychczarnego
sezamuDo miski wsypujemy
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
cukier (80 g) i drobno pokrojone zimne
masło. Składniki dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy
jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Zimne ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (będzie je łatwiej przenieść). Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o wielkości 24 x 34 cm lub 2-3 formy o wielkości 8 x 30 cm), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po ostygnięciu ciasta (najlepiej przed samym podaniem) dodajemy nadzienie.
Śmietanę ubijamy z
cukrem, następnie dodajemy
mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Krem nakładamy na ostudzone ciasto przy pomocy szprycy. Następnie na cieście układamy
jajka czekoladowe i posypujemy je czarnym
sezamem.