Wykonanie
Czas zacząć myśleć o świętach. Przez najbliższe dwa tygodnie pojawią się na blogu różne przepisy na wielkanocne specjały. Dziś coś na słodko – mazurek z kremem z
mascarpone,
migdałami i
czekoladą.Jeśli interesuje Was tematyka związana z kulturą jedzenia to serdecznie zapraszam na spotkanie pt. Przez żołądek do
serca – kuchnia i obyczaje stołowe w krajach Dalekiego Wschodu a budowanie dialogu międzykulturowego . Będzie ono o tym jaki wpływ ma jedzenie na kontakty biznesowe w Chinach, Japonii i Korei, a także o dyplomacji kulinarnej. Aby zrozumieć inną odmienną kulturę, trzeba przyjrzeć się jej różnym aspektom. Wiele
mówi się o znajomości
języka, podstawowych wartości, zasad etykiety czy lokalnych obyczajów. Stosunkowo mało miejsca zaś poświęca się kuchni i kulturze żywieniowej. W Chinach, Japonii czy Korei jedzenie, a także biesiadowanie odgrywa bardzo ważną rolę. Wspólne spożywanie posiłków spaja nie tylko rodzinę czy krewnych. Jest też pomostem
między klientem a kontrahentem. Bliższe poznanie kultury żywieniowej i obyczajów stołowych pomaga nie tylko w kontaktach towarzyskich. Może
mieć też istotny wpływ na sukcesy biznesowe oraz polityczne nie tylko w krajach azjatyckich.Spotkanie odbywa się w ramach Sosnowieckich Spotkań Dalekowschodnich.Termin: 9 kwietnia 2014, godzina 15:15Miejsce: Centrum Filologii Obcych, sala rm 0 . 1, ul. Grota Roweckiego, SosnowiecWSTĘP WOLNY i BEZPŁATNY.Mazurek z kremem z
mascarpone,
migdałami i
czekoladą – przepis:200 g
mąki pszennej60 g
mąki ziemniaczanej150 g
masła80 g + 30-40 g
cukru1
jajko250 g
mascarpone150 ml
śmietany kremówki 30%100 g
płatków migdałowychczekoladaDo miski wsypujemy
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
cukier (80 g) i drobno pokrojone zimne
masło. Składniki dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy
jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Zimne ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (będzie je łatwiej przenieść). Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o wielkości 24 x 34 cm lub 2-3 formy o wielkości 8 x 30 cm), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po ostygnięciu ciasta (najlepiej przed samym podaniem) dodajemy nadzienie.
Śmietanę ubijamy z
cukrem, następnie dodajemy
mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Krem nakładamy na ostudzone ciasto przy pomocy szprycy. Następnie posypujemy wierzch
płatkami migdałowymi i polewamy roztopioną
czekoladą.