Wykonanie
Dziś również na zewnątrz nie jest za specjalnie. Na poprawę humoru proponuję kawałek
tortu z kremem
kakaowym i płatami migdałowymi.120 g
mąki pszennej200 g
cukru50 g
mąki ziemniaczanej5
jajek250 ml
śmietany kremówki 30%150 g
mascarpone3-4 łyżki
kakao100 g
płatków migdałowychBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem (130 g) na sztywną pianę. Następnie do
białek dodajemy
żółtka i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
mąką pszenną (dobrze jest je przesiać przez sito) i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy (ja używam takiej o średnicy 26 lub 28 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (nie smarujemy
boków masłem). Ciasto wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni. Gorące ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy z wysokości około 50 centymetrów po czym wstawiamy ponownie do wyłączonego piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiach. Po około 30 minutach oddzielamy
biszkopt od
boków nożem i wyjmujemy go z formy (usuwamy też papier do pieczenia). Kiedy
biszkopt przestygnie kroimy go na dwa lub trzy blaty. Kremówkę ubijamy z
cukrem (70 g), kiedy jest już gotowa dodajemy
mascarpone oraz
kakao i ponownie miksujemy. Krem nakładamy do środka i na wierzch ciasta. Wierzch ciasta oraz boki posypujemy
płatkami migdałowymi. Ciasto wstawiamy na 1-2 h do lodówki.