ßßß Cookit - przepis na BISZKOPT KAKAOWY RZUCANY-IDEALNY

BISZKOPT KAKAOWY RZUCANY-IDEALNY

nazwa

Wykonanie

Długo nie mogłam się przekonać do tego biszkoptu, a szkoda jest po prostu idealny pięknie wyrasta, po upieczeniu bardzo puszysty, a przekrojenie go na 3 blaty nie sprawia żadnego problemu. I nie ma w nim grama proszku do pieczenia.
SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2015/07/biszkopt-kakaowy-rzucany-idealny.html