Wykonanie
Długo nie mogłam się przekonać do tego
biszkoptu, a szkoda jest po prostu idealny pięknie wyrasta, po upieczeniu bardzo puszysty, a przekrojenie go na 3 blaty nie sprawia żadnego problemu. I nie ma w nim grama
proszku do pieczenia.
SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)5
jajek¾ szklanka
cukru¾ szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakaoSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka oddzielić od
białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
białek dodawać małymi porcjami
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
żółtka, nie przestając ubijać.
Mąki oraz
kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.