ßßß Cookit - przepis na Kakaowy biszkopt rzucany

Kakaowy biszkopt rzucany

nazwa

Wykonanie

składniki
* 5 jajek
* 2/3 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1/4 szklanki kakao
Sposób wykonania
Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić prawie na sztywno, następnie nie przerywając dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, aż piana będzie szklista, a cukier się rozpuści, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, aż do uzyskania jednolitej masy.
Następnie po trochu dodawać mąki przesiane razem z kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach.
Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180°C, ok. 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt do przekrojenia na dwa blaty (można pokusić się o przekrojenie na 3 ale będą one dość cienkie).
* Jeżeli potrzebujemy biszkopt jasny, wystarczy kakao zastąpić mąką pszenną.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/12/kakaowy-biszkopt-rzucany.html