ßßß
składniki* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaoSposób wykonaniaOddzielić białka od żółtek . Białka ubić prawie na sztywno, następnie nie przerywając dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, aż piana będzie szklista, a cukier się rozpuści, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, aż do uzyskania jednolitej masy.Następnie po trochu dodawać mąki przesiane razem z kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach.Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180°C, ok. 40 minut.Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia.Biszkopt do przekrojenia na dwa blaty (można pokusić się o przekrojenie na 3 ale będą one dość cienkie).* Jeżeli potrzebujemy biszkopt jasny, wystarczy kakao zastąpić mąką pszenną.