Wykonanie
składniki* 5
jajek* 2/3 szklanki
cukru* 1/2 szklanki
mąki pszennej* 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki
kakaoSposób wykonaniaOddzielić
białka od
żółtek .
Białka ubić prawie na sztywno, następnie nie przerywając dodawać porcjami
cukier i dalej ubijać, aż piana będzie szklista, a
cukier się rozpuści, ciągle ubijając dodawać po jednym
żółtku, aż do uzyskania jednolitej masy.Następnie po trochu dodawać
mąki przesiane razem z
kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach.Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180°C, ok. 40 minut.Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić
biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt do przekrojenia na dwa blaty (można pokusić się o przekrojenie na 3 ale będą one dość cienkie).* Jeżeli potrzebujemy
biszkopt jasny, wystarczy
kakao zastąpić
mąką pszenną.